Ви сте овде: HomeАктивности Коморе21.02.2017. - Oдржан семинар "Заштита интелектуалне својине у пољопривреди"

21.02.2017. - Oдржан семинар "Заштита интелектуалне својине у пољопривреди"

У организацији Привредне коморе Србије, Регионалне привредне коморе Браничевског и Подунавског управног округа са Заводом за интелеткуалну својину Републике Србије, 21. фебруара 2017 године , у Пожаревцу одржан је семинар на тему : „Заштита интелектуалне својине у пољопривреди“.

seminar 4

 

Скуп је намењен локалним самоуправама, институцијама и привредним субјектима који имају жељу да афирмишу своје производе и услуге у циљу подизања конкурентности и бољег тржишног позиционирања кроз заштиту права интелектуалне својине (жиг, дизајн, нови технолошки процес производње).

Циљ семинара је подизање свести о значају интелектуалне својине за смањење сиве економије а у оквиру активности подршке привреди у заштити и управљању интелектуалном својином кроз пројекат Европске уније VIP4SME на коме је Завод интелектуалну својину  Репиблике Србије партнер. Са посебном пажњом обрађен је сегмент: „Развој новог производа са аспекта заштите интелектуалне својине“ и сегмент: „Знакови разликовања у функцији брендирања“.

seminar 1

 

У оквиру примера из праксе изузетно интересовање изазвали су представници Општине Жагубица, који су изнели препреке и проблеме на које су наилазили у поступку заштите географског порекла за „Хомољски мед“ и „Хомољски сир“. Њихова упорност и препознавање значаја интелектуалне својине изнедрила је ова два производа из области пољопривреде са заштићеним географским пореклом што је реткост у Републици Србији.

seminar 2

Go to top