Ви сте овде: HomeАктивности Коморе07.04.2018. Одржана Трибина „Апитерапија-у пчеларству“

07.04.2018. Одржана Трибина „Апитерапија-у пчеларству“

На Трибини су својим презентацијама узели учешће Проф.Др Мића Младеновић, Др Зоран Николић, Слободан Виријевић и Жарко Степановић.

Истакнуто је да је Апитерапија Синергији животињског и биљногсвета,комплементарна научна дисциплина традиционалне медицине, највећим делом, настала на више вековном искуству из народа. Апитерапија обједињује превентивне и терапијске методе које се заснивају напримени пчелињих производа: цветногпраха,матичногмлеча,меда,прополиса, пчелињег отрова и воска у сврху очувања и унапређења човековог здравља.У време када потрошња хемијских лекова из дана у дан расте и када многе лекове са апотекарских полица уклањају сама њихова шкодљива својства, сматра се  врло умесним популаризовање не само чистих пчелињих производа, већ и њихових мешавина, као и препарата сачињених од пчелињих производа и екстраката лековитог биља.

2

Проф.Др Мића Младеновић је у својој презентацији представио производе који се користе у Апитерапији.

Др Зоран Николић је презентовао медоносно биље и активне материје медоносног биља.

Господин Слободан Виријевић, дипл.инг  је имао презентацију о пчелињим производима као хране која лечи.

Господин мр.Жарко Степановић, апитерапеут са изузетно дугим искуством  је представио своје резултате у лечењу пацијената пчелињим производима који се производе а представљена је књига Дарови медоносне пчеле, истог аутора.

1

У Правилнику о алтернативном начину лечења заступљена је и апитерапија. Правилником је дефинисано да се алтернативноним методама лечења МОГУ ИСКЉУЧИВО БАВИТИ ЗДРАВСТВЕНИ РАДНИЦИ у општим или специјалистичким ординацијама, поликлиникама и амбулантама за здравствену негу и за рехабилитацију, било да су оне државне или приватне. Сваки апитерапеут мора да добије лиценцу од Министарства здравља.

3

Мирјана Мишчевић је истакла значај ПКСа и Групације за пчеларство и производњу меда у развоју пчеларске привреде. Све више људи се интересује за пчеларство а у последње време све више пчелара се интересује за сакупљање пчелињег отрова. На жалост, још не постоји Правилник о пчелињем отрову али га је неопходно израдити у сарадњи са Министарством здравља.

Go to top