Ви сте овде: HomeАктивности Коморе04.11.2017. - ПКС РПК Пожаревац на отварању фабрике “Eko step pellet” у Петровцу на Млави

04.11.2017. - ПКС РПК Пожаревац на отварању фабрике “Eko step pellet” у Петровцу на Млави

Дан у коме је фабрика Eko step pellet почела да ради, изузетно је важан за Петровац, јер како је на свечаном отварању поручио председник општине Душко Нединић, овим окупљањем се слави отварање 32 радна места и чињеница да ће исто толико породица живети боље.

Капацитет производње је 40 000 тона, али инвеститор намерава да прошири пословање и најављује да ће и даље инвестирати у развој „Eko step peleta“.

Ministar Antic

Када смо почели ову причу, у мају 2016., рекли смо да ћемо марљиво и савесно радити, да морамо учинити све да докажемо да је општина Петровац на Млави добро место за инвеститоре, и да желимо да зауставимо одлазак људи из ових крајева. Ову прилику користим да се захвалим Влади и председнику Србије Александу Вучићу, без чије помоћи читав Браничевски округ и општина Петровац на Млави не би били оно што данас јесу. Успели смо да урадимо пут Петровац – Пожаревац, следеће године ћемо урадити пут Петровац – Крепољин, створићемо све предуслове да инвеститори, било домаћи или страни, схвате да је Петровац право место за улагање и лепо место за живот – казао је Душко Нединић, напомињући да му је посебно драго што свечаном отварању фабрике, уз представнике Министарства рударства и енергетике, Народне скупштине и Привредне коморе Србије, присуствују и председници општина Жагубица, Жабари, Мало Црнице и Бољевац, јер сви они заједно раде на томе да Источна Србија буде боље место за живот.

direktorka

Директорка фабрике „Eko step pellet“, Светлана Божиновић, истакла је утисак да се овом приликом на једном месту створило много добре енергије, управо онакве каква је потребна да покрене Србију.

Presentation6

Ово је важан дан за младе људе који су нашли посао. Уложили смо скоро три милиона евра са намером да улажемо и даље, отварамо нове погоне и радна места. Учинићемо све да се ова општина издигне. Хвала председнику Нединићу на великој подршци, отворио нам је своја врата, пружио подршку са свим својим службама и оператива ацелог региона се укључила у све то, јер све је ово изграђено захваљујући извођачима и радној снази овог краја. Успели смо да направимо добар производ, 100%  букве из овог краја, где је буква најквалитетнија. Наш пелет има добру горивну моћ и радићемо на квалитету и даље, јер је наш циљ да пружимо најбољи производ. Учинили смо све да ухватимо корак са овом грејном сезоном. Капацитет производње је 40 000 тона, али, можемо да се ширимо просторно и технолошки. Инвестираћемо и даље искључиво домаћи, српски капитал, а све ово је постигнуто захваљујући програму за који се залаже Влада Србије, која настоји да обезбеди стабилност за инвестиције. Презадовољни смо – поручила је Светлана Божиновић.

Presentation1

У име компаније „Назарено“, пословног партнера „Eko step pelleta“, окупљене је поздравио Ђовани Потели, напомињући да је отварање још једне нове фабрике и за њих важан тренутак, додајући да ће увек бити на располагању партнерима у Петровцу на Млави.

Presentation2

Министар рударства и енергетике, Александар Антић подсетио је на значај оваквих пројеката којима се директно подржава концепт заштите животне средине и принципа одрживе енергије, на чему и Влада интензивно ради.  

Presentation4

Хвала људима из „Eko stepa“ који су препознали напоре које сви чинимо како би Србија постала стабилно место и за живот и за инвестиције, хвала што су имали воље и храбрости да инвестирају овде, верујем да сви разумемо колико је пројекат значајан и за локалну средину, јачање еколошке свести и наш енергетски систем уопште. Србија мора да препозна и да користи оне потенцијале које има, а обновљива енергија, пре свега био маса, као највећи део нашег потенцијала то без сумње јесу.  Зато је важно да имамо што више оваких пројеката, да користимо оно што имамо и развијамо се. Србија чини максимум напора да повећа еколошку свест и повећа учешће обновљивих извора у укупној потрошњи енергије. Ми имамо циљеве који су врло амбициозни. То је да достигнемо тих 27%  у укупној потрошњи енергената из обновљивих извора енергије до 2020. Добро нам иде, али има много места и сегмената у којима можемо да напредујемо. Био маса јесте наше благо и морамо да га користимо. Хвала људима који су то препознали овим пројектом. Чинимо велике кораке да топлане широм Србије пређу на био масу, промовишемо пелет као сјајан енергент и позивамо људе који нису у систему даљинског грејања, који користе угаљ и фосилна горива да пређу на пелет. То је дугорочно важно за све нас и генерције које долазе – казао је Антић.

Presentation5

Пелет је, објашњава министар, изузетно квалитетан енергент који 95% масе претвара у топлотну енергију, и то без смоле опасне по котлове. Може да користи санитарну сечу али и вишкове и отпад од дрвета. Међу мерама којима се подстиче употреба овог енергента, било је и смањење ПДВ са 20% на 10%, што је утицало на то да забележена потрошња пелета буде виша за 25%. У томе је шанса свих фабрика које се баве оваквом производњом, укључујући и Еко степ.

Циљ  је да производњу и потрошњу са садашњих 250 000 тона, подигнемо на 500 000. Тиме ћемо у индивидуланим домачинствима смањити потрошњу угља за око 35%, што је са еколошког становишта врло значајно – закључио је Антић.

У другом делу програма, учествовали су представници Привредне коморе Србије, Министарства заштите животне средине и експерти за шумарство. Извор: EBraničevo

Go to top