Ви сте овде: HomeАктивности КомореЗАВРШЕН САЈАМ ЕТНО ХРАНЕ И ПИЋА НА БЕОГРАДСКОМ САЈМУ

ЗАВРШЕН САЈАМ ЕТНО ХРАНЕ И ПИЋА НА БЕОГРАДСКОМ САЈМУ

Дванаести Сајам етно хране и пића одржан је у хали 3 Београдског сајма од 22-25. новембра под покровитељством Министарства пољопривреде и заштите животне средине а у организацији Београдског сајма.

Подршку у организацији ове манифестације дали су Привредна комора Србије са регионалним привредним коморама удруженим у јединствени коморски систем и Задружни савез Србије.

Presentation6

Манифестација је и ове године окупила око 300 излагача са преко две хиљаде прехрамбених производа справљених по традиционалној рецептури и углавном од органски  гајених сировина намењених тржишту које све више има присталица овакве врсте хране.

Presentation1

Како се ради о, углавном малим и економски недовољно јаким произвођачима  да би своје производе самостално презентовали на Сајму и понудили пословним партнерима  што и јесте, поред утемељења робне марке етно хране и пића, основни мотив организовања овакве врсте манифестације (понудити производ  дистрибутерима и добављачима трговинских ланаца и хотела, власницима трговинских и угоститељских радњи), у организацију наступа су се укључили и коморски систем Србије који је на својим групним штандовима окупио велики број излагача.

Presentation4

Као и ранијих година, Регионалана привредна комора Браничевског и Подунавског управног округа организовала је, уз свесрдну помоћ локалних самоуправа (општине Кучево и Жагубица су финансирале наступ својих малих, али веома значајних произвођача здраве хране) наступ на Сајму произвођача широке палете производа.

Presentation5

На штанду РПК Браничевског и Подунавског управног округа представили су се произвођачи општине Кучево: ПГ Драгослава Милића из Церемошње, ПГ Живорада Јовановића из Каоне, пекара Ноћ и дан из Кучева Удружење биљних произвођача општине Кучево, дестилерија Пруна из Вуковића, Удружење воћара Миксфруит из Нереснице, Удружење воћара и повртара општине Кучево и ПГ Саве Аврамовића из Кучева; општине Жагубица: Млекара Хомољка МЗ из Изварице, ПГ Александра Стојановића из Јошанице, СЗТР Хомољска здравица из Жагубице, ПГ Милосаве Гроздић из Жагубице, ПГ Србице и Зорана Николића из Крепољина и Пчеларска задруга Хомоље мед из Жагубице, затим произвођачи појединци:  ПГ Мирко Перић-Кућа меда Перић-Веверко-медени крем  из села Петка код Костолца, ПГ Косте Лекић из Пожаревца,ЗР Лицидерско срце 2 из Смедеревске Паланке, а куриозитет овог штанда и добре организације организатора истог јесте наступ произвођача са подручја општине Блаце, СЗР Natural food.

Presentation2

 

Значајно је нагласити да су се на овогодишњој манифестацији појавила и два произвођача са подручја града Смедерева који први пут учествују на овом Сајму и то ПР Сирана Јовановић из Смедерева и ПД Агропрерада из Мале Крсне.

Поред официјелног програма-промоција традиционалних производа малих произвођача здраве хране из Србије, Регионална привредна комора Браничевског и Подунавског управногокруга, препознајући значај овакве врсте понуде у смислу нераскидиве везе хране и туризма и у циљу поспешивања развоја сеоског туризма, организовала је, у оквиру пратећег програма Сајма промоцију справљања и дегустације јела каратеристичних за подручје Хомоља под заједничким називом ХОМОЉСКИ ДОРУЧАК.  Промоција је одржана 24. новембра у Етно дворишту хале 3 Београдског сајма, где су домаћини: Милосава Гроздић из Жагубице, Живорад Јовановић из Кучева, Драгослав Милић из Кучева, Зоран Николић из Крепољина, пекара Ноћ и дан из Кучева, Миодраг Лазић из Жагубице и Никола Стојановић из Јошанице-произвођачи ракија:  Хомољска здравица и Легенда , на лицу места кувајући ткзв. Влашки качамак показали врхунско умеће у справљању овог традиционалног јела које зачињено, пре свега љубављу домаћина, али и сировинама које су гајене у здравој средини, привукло велику пажњу посетилаца ове промоције.

Велики број излагача је  дао своје производе на оцењивање и са истима конкурисао за добијање диплома: Робна марка из Србије или неког од специјалних признања за квалитет. Жири је задњег дана одржавања Сајма прогласио победнике и доделио дипломе и признања.

Presentation3

Произвођачи са штанда Регионалне привредне коморе Браничевског и Подунавског управног округа који су добили једну или више награда за своје производе су:

Диплома: Сајам етно храна и пиће робна марка из Србије:

у групи: мед и производи од меда, подгрупа: мед—Пчеларска задруга Хомољемед, Жагубица за производ: хомољски мед;

У робној групи: производња од воћа, подгрупа: прерађено воће, ПГ Милосава Гроздић, Жагубица, за производ: слатко од дудиња,

а у подгрупи: пекмези, џемови, мармеладе,  Милосава Гроздић је добила диплому за производ: хомољски пекмез од читлавке;

у рубној групи: хлеб, пециво, тестенине и колачи, диплому је добило: Удружење биљних произвођача, Кучево за производ: традиционално брашно од хељде;

исту диплому у овој групи добила је пекара Ноћ и дан из Кучева за производ: домаћа погача;

у овој робној групи диплому је добила и ЗР Лицидерско срце 2 из Смедеревске Паланке за производ ратлук ружа;

у робној групи: производи од млека, диплому је добила ПР Сирана Јовановић из Смедерева за производ: царски сир са тартуфима;

такође дипломе је добила и СЗР Natural food из Блаца која је била гост излагач на штанду РПК Пожаревац и то у робној групи: производи од воћа, подгрупа: пекмези, џемови, мармеладе, за производ: пекмез од шљива са црном чоколадом и поморанџом, а у у робној групи: производи од поврћа—подгрупа: прерађено поврће, за производ: паприке са медом.

Поред диплома-Робна марка из Србије, жири је доделио и дипломе у види специјалног признања, а са штанда РПК Пожаревац специјална признања су добили:

ПГ Живорад Јовановић из села Каона—Кучево за производ: влашки качамак ,,Кољаша,,

Пекара Ноћ и дан из Кучева за производ: домаћа деликатесна тестенина;

Признање за прву класу производа добило је ПГ Драгослава Милића из села Церемошња—Кучево за производ: овчији сир са хомољских планина.

Поред награђених произвођача са штанда РПК Пожаревац, специјално признање за прву класу у групи: јака алкохолна пића, за производ: ракија од шљива ,,Благовест,, добио је Радованче Алексић из села Рашанац код Петровца на Млави који је своје производе излагао на штанду Задружног савеза Србије.

По додели диплома и признања, завршен је XIIСајам етно хране и пића.

Go to top