Ви сте овде: HomeАктивности Коморе28.02.2018. – Одржана промоција IPARD програма

28.02.2018. – Одржана промоција IPARD програма

Привредна комора Србије Регионална привредена комора Браничевског и Подунавског управног округа, уз подршку Програма Уједињених нација за развој (UNDP)

, данас је у Пожаревцу организовала предавања на тему „Представљање мера IPARD програма Републике Србије“, за све заинтересоване компаније и индивидуалне произвођаче. Учесници су били у прилици да се упознају са основним условима програма, правилима и начинима на које се могу користити предприступна средства ЕУ намењена пољопривредној производњи и прерађивачкој индустрији.

Presentation2

 

Програм код нас креће са две мере. Једна је везана за примарну пољопривреду где су корисници и физичка лица. Друга је прерада и маркетинг где конкуришу само правни субјекти, али то подразумева и предузетнике и земљорадничке задруге. Овде је јадан од лимита везан за величину јер не може да буде велико правно лице.

Presentation1

Програм је подељен на временске локације које је обавезно истрошити у наредне три године. Прва, за 2015. годину мора бити потрошено до краја 2018.године. То је један од разлога због чега је министарство са првим конкурсом изашло крајем прошле године, а који је везан за опрему и механизацију.

Presentation3

Ове инвестиције би требало да се реализују у кратком року и очекује се да ћемо у што краћем временском периоду почети да повлачимо та средства. Други конкурс је јуче затворен, а очекује се још један, али први пуни конкурси крећу у јуну месецу који ће омогућити и изградњу.

Presentation4

У другом делу предавања представљени су остварени резултати и предстојеће активности пројекта „Смањење баријера за убрзани развој тржишта биомасе у Србији“ који се финансира из средстава Глобалног фонда за животну средину (GEF), а реализују га UNDP, Министарство рударства и енергетике и Министарство пољопривреде, шумарства и водоприведе Републике Србије, као и филм на тему развоја тржишта биомасе у Србији.

Go to top