Ви сте овде: HomeАктуелности2017 Март01.03.2017. - РАС и СКГО потписали споразум о сарадњи

01.03.2017. - РАС и СКГО потписали споразум о сарадњи

Развојна агенција Србије (РАС) и Стална конференција градова и општина (СКГО) потписали су данас споразум о сарадњи, који предвиђа наставак заједничког рада на унапређењу локалног економског развоја и услова пословања на локалном нивоу.

Споразум треба да унапреди сарадњу РАС и СКГО посебно у остваривању надлежности градова и општина у области локалног економског развоја и постизања веће ефикасности у раду, а како би својим активностима допринели побољшању пословне климе у Србији.

Вршилац дужности директора РАС Жељко Сертић рекао је да је значајно што ће сарадња са СКГО сада бити и формално озваничена.

Рекао је да споразум предвиђа девет тачака сарадње, а најважније је запошљавање људи и отварање нових радних места.

"Да би дошли до тога морамо испунити одређене предуслове, који су неопходни да инвеститори добију добар пословни амбијент", рекао је он.

Сертић је рекао да је важно да се сви закони примене на локалном нивоу, како би региони постали центри економског живота.

"Без локалне самоуправе, без снаге на локалу, мало тога може да се уради на централном нивоу. Подизање економских капацитета локалне самоуправе, јесте један од најважнијих ствари на којима ћемо да радимо", рекао је Сертић.

Истакао је и да ће РАС помоћи општинама да појачају капацитете, кроз потребне едукације, а помоћи ће им и на путу ка европским интеграцијама.

Генерални секретар СКГО Ђорђе Станичић изразио задовољство због сарадње са РАС-ом и додао да је циљ да локалне самоуправе ураде све што је потребно за долазак инвеститора и повећање радних места.

Он је рекао да је за локалне самоуправе важан Закон о улагањима, јер даје правни оквир како да општине раде, али доноси и обавезе и додао да су општине већ припремиле потребне приручнике. Извор: http://ras.gov.rs

Go to top