Ви сте овде: HomeАктуелности2017 Март06.03.2017. ПОДРШКА ПРЕДУЗЕТНИЦИМА

06.03.2017. ПОДРШКА ПРЕДУЗЕТНИЦИМА

Развојна агенција Србије (РАС) објавиће данас, шест програма подршке предузетницима укупне вредности 435 милиона динара, најавио је данас вршилац дужности директора РАС-а Жељко Сертић.

"Подстицаји су намењени микро, малим и средњим предузећима и предузентицима у оквиру акције 'Креирај живот' којом се подржавају почетници у бизнису, помаже извоз и отварање нових радних места и подиже конкурентност домаће привреде", рекао је Сертић у Београду на конференцији за новинаре.

Почетници у послу ће, како је објаснио, моћи да добију бесповратна средства у износу до 70 одсто потребног новца за започињање посла израду бизнис план, набавку опреме и сировина, опремање простора и унапређење пословања.

Постојећим фирмама и предузетницима РАС ће обезбедити до 50 одсто потребних средстава за унапређење пословања, развој нових технолошких процеса, припрему извоза и наступ на сајмовима, а подстицаји до 60 одсто намењени су фирмама, удружењима привредника и организацијама за њихове пројекте припреме за први извоз.

Сертић је казао да ће ускоро стартовати још два програма подстицаја за унапређење пословања и привлачење инвеститора, а новина је што ће моћи да конкуришу и инвеститори који планирају запошљавање више од десет радника и улагање изнад 100.000 евра, док је до сада граница била отварање више од 100 радних места и инвестиције од најмање 500.000 евра.

На тај начин, према речима Сертића, настојаће се да се привуку инвеститори и у неразвијене делове Србије.

"Захваљујући подстицајима из буџета предузетништву у 2016. години је отворено 16.000 нових радних места и није било никаквих злоупотреба у трошењу тог новца", истакао је Сертић и додао да је од планираних 16 милијарди динара за подстицаје прошле године потрошено 13 милијарди.

Он је рекао да је у 2016. први пут у поседљих пет година било више новоотворених него затворених фирми, односно да је отворено 36.000 а затворено 18.000 предузећа.

Државни секретар у Министарству привреде Милун Тривунац је рекао да је за предузетнике додатна предност од подстицаја које могу да добију од државе, то што се конкуришући за ту помоћ обучавају за учешће на конкурсима за коришћење фондова Европске уније.

"Држава више не даје јефтини новац привредницима за који се раније није знало како се троши, већ им омогућава приступ знању и постаје њихов партнер", истакао је Тривунац.

Извор: Blic

Go to top