Ви сте овде: HomeАктуелности2017 Март06.03.2017. Привредници уверени да је сива економија у паду

06.03.2017. Привредници уверени да је сива економија у паду

Више од две трећине привредника у Србији или око 68 одсто сматра да је обим сиве економије у Србији у претходних годину дана смањен, али су уверени да у 29 одсто фирми у њиховој делатности послује у сивој зони, не пријављује раднике или не плаћа порез, резултати су истраживања Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД).

Како је речено на конференцији за новинаре, истраживање је спровела од 26. децембра 2016. до 12. јануара 2017. агенција Ипсос Стратеџик Маркетинг на узорку од 250 предузећа, а показало је да су главни разлози зашто нерегистроване фирме успевају да послују несметано ван закона корупција и нејасна надлежност инспектора, недовољни капацитети државе, политичка заштита и неадекватна казнена политика.

Истраживање је показало и да три четвртине анкетираних верује да је држава одлучна да се избори са сивом економијом и да рад мимо прописа није оправдан, што је знатно виши проценат у односу на претходна истраживања НАЛЕД-а.

Око 61 одсто анкетираних не би пријавило нелојалну конкуренцију јер сматрају да је контрола поштовања закона искључиво посао државе за шта се изјаснило 40 одсто анкетираних, а 24 одсто њих не верује да би пријављивање имало ефеката.

Привреда процењује да је сива економија најзаступљенија у грађевинарству, трговини, адвокатури и угоститељству, а као кључни узроци њене појаве су високи порези и доприноси на зараде и парафискалне намете.

Државни секретар у Министарству државне управе и локлане самоуправе Жељко Ожеговић казао је да је Влада Србије одлучна да се избори са сивом економијом, али да та борба није почела наградном игром са фискалним рачунима, већ доношењем Закона о инспекцијском надзору чији су резултати већ видљиви.

Он је нагласио да је наградна игра допринела само да проблем сиве економије постане видљив, додајући да је она већ дала прве резултате.

"Проценат неправилности у контролама издавања рачуна у фебруару ове године је смањен са 40 одсто на 32 одсто у односу на исти месец прошле године, а чак за 27 одсто је скочио проценат савесних грађана који су пријавили неиздавање рачуна", рекао је Ожеговић истакавши да је стигло готово три милиона коверти за наградну игру, што показује да је сваки трећи грађанин Србије у њу укључен и да је та лутрија успела да заинтересује велики број људи за проблем сиве економије.

Извор: Blic

Go to top