Ви сте овде: HomeАктуелности2017 Март13.03.2017 Синхронизовано увођење дуалног образовања

13.03.2017 Синхронизовано увођење дуалног образовања

Синхронизовано увођење дуалног образовања у Србији између главних актера, односно школа и привреде која треба да учествује у креирању садржаја, кључно је за успех овог система.

Немачка индустрија као једна од водећих економских сила, током времена је одолела бројним изазовима управо захваљујући добро обученој радној снази и овом систему који се у Немачкој спроводи већ скоро сто година, рекао је директор Немачко-српске привредне коморе Мартин Кнап на скупу у Привредној комори Србије поводом упознавања привредника са њиховим одговорностима у процесу увођења дуалног образовања у Србији.

Заинтересовани привредници, чланови ПКС-а и Немачко-српске привредне коморе, окупили су се у петак (10.марта 2017. године) како би решили недоумице око функционисања овог система и њихових одговорности у самом процесу.

- Немачка организација ГИЗ већ четири године подржава српско Министарство просвете, науке и технолошког развоја у напорима да дефинише и учврсти принципе дуалног образовања у Србији, када смо заједно са Министарством и привредом почели да идентификујемо стручне профиле којих је било недовољно на српском тржишту - изјавила је том приликом Ан Катрин Хеншел из ГИЗ-а.

Интересовање српских компанија за овај систем је у експанзији. Тренутно се на овај начин школује више од 900 ученика за пет образовних профила - индустријски механичар, бравар заваривач и електричар, оператер израде намештаја и трговац - у 18 средњих стручних школа, у сарадњи са око 60 привредних субјеката, а уз подршку пројеката ГИЗ, Аустријске привредне коморе и Швајцарске организације за развој - СДЦ.

Од наредне школске године образовање ће бити организовано за још најмање четири нова образовна профила (аутомеханичар, електормонтер, модни кројач и техничар логистике и шпедиције).ПКС је као спона привреде и образовног система, пружила помоћ у усаглашавању уговора и дефинисању међусобних односа и обавеза између компанија, школа и ученика, односно њихових родитеља. Искуства у спровођењу комбиноване, теоретске и практичне наставе у оквиру овог пројеката, послужиће нам и у креирању најбољих законских решења за српски модел дуалног образовања, рекла је Мирјана Ковачевић, директор Сектора едукације.

Скуп са привредницима организовали су Фондација Конрад Аденауер, Немачко-српска привредна комора и Привредна комора Србије.

Извор: ekapija

Go to top