Ви сте овде: HomeАктуелности2017 Март16.03.2017. ОНЛАЈН ФИСКАЛИЗАЦИЈА Привредници ће морати да мењају 180.000 фискалних каса

16.03.2017. ОНЛАЈН ФИСКАЛИЗАЦИЈА Привредници ће морати да мењају 180.000 фискалних каса

Србија према најави Министарства финансија, ове или почетком следеће године дефинитивно уводи онлајн фискализацију.

То значи да ће свака фискална каса у сваком тренутку бити директно повезана са системом Пореске управе.

Другим речима, око 180.000 фискалних каса мораће да се мења или да се дограђује. Тако ће порезницима контрола бити знатно олакшана, али ће привредници неспорно претрпети значајне трошкове.

- Радна група Министарства финансија започела је рад на измени текста нацрта закона о фискалним касама, који предвиђа електронско преузимање података из фискалних каса - потврђено је Новостима у Министарству финансија.

Приликом израде закона, који би требало да се усвоји до краја године, водиће се рачуна да измене не доведу до значајног финансијског напора пореских обвезника, а размотриће се фазно увођење нових решења.

Унапређење фискализације је једна од мера предвиђених Националном стратегијом за борбу против сиве економије, коју је, на предлог Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД), усвојила Влада Србије. Уз њу иде и предлог да се прошири обухват фискализације, односно знатно смањи број привредних грана које сада немају обавезу таквог евидентирања промета.

Привреду, међутим, ове промене нимало не радују, јер привредници сматрају да им се беспотребно намеће нови трошак.

Извор: Blic.rs

Go to top