Ви сте овде: HomeАктуелности2017 Март23.03.2017. Привредници навијају за царинску унију

23.03.2017. Привредници навијају за царинску унију

Откако је српски премијер Александар Вучић изнео идеју о стварању својеврсне економске уније у региону, коју је Европска унија начелно подржала, део стручне јавности сматра да је она добра и корисна за Балкан, док има и они који сумњају да је она могућа, па чак и потребна, с обзиром на то да постоји ЦЕФТА споразум.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж истиче да привредници региона навијају да се царинска унија реализује јер је то нешто на чему се ради већ две године у оквиру Коморског инвестиционог форума Западног Балкана.

То је велика ствар и за нас и за привреду – подвукао је Чадеж. – То је нешто о чему разговарамо протекле две године у оквиру Форума, привредници разговарају о таквој потреби и веома је добро када видимо да политичари преузимају иницијативу, препознају и покушавају да је спроведу.

Главни економиста српског преговарачког тима за ЕУ и председник Управног одбора Комерцијалне банке Владимир Круљ оцењује да је Србија за заједничко тржиште Западног Балкана јер то доноси корист свим државама у региону.

Конкретно, морали бисмо да ускладимо правила и у инфраструктурним и енергетским пројектима, на пример, уколико пројекат почиње у Загребу, а завршава се у Београду, требало би да постоје исти стандарди за грађевинске дозволе да би инвеститор имао мање посла с бирократијом – објаснио је Круљ. – Уколико би правила била усклађена и с ЕУ регулативом, то би помогло нашим изгледима за чланство у ЕУ.

Професор Факултета за економију, финансије и администрацију Михајло Црнобрња пак сматра да је та добра и занимљива идеја тешко остварива у пракси.

Да би се створила царинска унија, ми бисмо морали да у потпуности укинемо све царине и друге врсте ограничења које сада постоје – објашњава Црнобрња. – Најважније, а истовремено и најтеже је да се обједине царине према трећим лицима. За то би требало веома много координације међу земљама и много добре воље, која у овом тренутку недостаје. Свакако има и користи од формирања царинске уније региона, а то је повећање трговине међу земљама-потписницама, а у мањој мери с осталим земљама и, једног дана када уђемо у ЕУ, и с европском заједницом.

Извор: http://www.dnevnik.rs/

Go to top