Ви сте овде: HomeАктуелности2017 Март24.03.2017. Субвенције за туристичке пројекте 750 милиона динара

24.03.2017. Субвенције за туристичке пројекте 750 милиона динара

Министарство трговине, туризма и телекомуникација ове године обезбедило је око 750 милиона динара за подстицај за изградњу инфраструктуре и супраструктуре у туристичким дестинацијама, као и за пројекте промоције, едукације и тренинга у туризму.

''За велике субвенције, пројекте инфраструктуре у туризму, ове године издвојено је 600 милиона динара, док је за, мале субвенције - манифестације, тренинге и едукацију издвојено 150 милиона динара'', рекла је самостални саветник Министарства за трговину , туризам и телекомуникације Мира Дудић.

Она је на презентацији Конкурса за доделу субвенција и донација намењених за пројекте развоја туризма у 2017. години рекла да министарство сваке године, почев од 2001. расписује конкурс за доделу бесповратних средстава.

''То је помоћ државе који је из године у годину обогаћиван'', рекла је Дудић.

Према њеним речима, конкурс за пројекте инфраструктуре траје до 1. октобра, а за мале субвенције до 31 марта.

Иначе право на коришћење бесповратних средстава имају дестинацијске менаџмент организације, привредна друштва, односно друге организације и институције чији је оснивач Влада или јединица локалне самоуправе, а које нису индиректни корисници буџета, као и правна лица у којима је Србија већински власник.

Право на коришћење имају и правна лице која управљају туристичким простором или објектима туристичке инфраструктуре и супраструктуре, јединице локалне самоуправе у складу са Законом о локалној самоуправи, локалне туристичке организације, као и невладине организације за реализацију пројеката развоја туризма.

У конкурсу стоји и да ће се приликом доделе средстава поштовати критеријуми који се односе на степен усклађености пројеката са Стратегијом развоја туризма, приоритетних туристичких производа, туристичких простора, као и адекватно управљање туристичким ресурсима и развојним процесима у туризму и степеном развијености одредјене општине.

Дудић је указала и да је прошле године, за пројекте инфраструктуре, одобрено 77 пројеката у износу од 640 милиона динара.

Информације о конкурсу и обрасци захтева за коришћење бесповратних средстава могу се преузети са интернет презентације Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

Извор: Blic

Go to top