Ви сте овде: HomeАктуелности2017 Април24.05.2017. ПКС подсетила привреднике да пријаве потраживања према Агрокору

24.05.2017. ПКС подсетила привреднике да пријаве потраживања према Агрокору

Привредна комора Србије позвала је данас фирме и предузетнике из Србије да пријаве потраживања према Агрокору и 50 друштава која су повезана или зависна од тог хрватског концерна.


Рок за пријаву потраживања је 9. јун, што је предвидјено Законом о поступку ванредне управе у трговачким друштвима од системског значаја за Републику Хрватску (лекс Агрокор).

Тај закон прописује прекид и забрану покретања свих стечајних, парничних, извршних или било каквих трећих поступака против Агрокора или против друштава која су повезана или зависна од њега.

Сва потраживања Агрокорових поверилаца доспевају на наплату уводјењем ванредне управе у Агрокор и уколико не буду пријављена сматраће се да престају да постоје.

"Како би потраживања била призната она морају бити образложена и поткрепљена доказима", истакла је ПКС и навела да би повериоци Агрокора за оспорена потраживања требало да покрену парнични поступак којим се утврдјује да ли она постоје.

Хрватски "леск специјалис" прописује да поступак ванредне управе не може да траје дуже од 12 месеци и да тај рок може бити продужен највише једном и то за додатна три месеца. План је да Агрокор, који је у финансијским проблемима и има дуг од око шест милијарди евра, буде реструктурисан, а ако то не буде могуће биће покренут стечај.

Извор: Бета

Go to top