Ви сте овде: HomeАктуелности2017 Април30.05.2017. Делегација Одбора немачке привреде за исток у посети ПКС

30.05.2017. Делегација Одбора немачке привреде за исток у посети ПКС

Делегација Одбора немачке привреде за исток у оквиру које је био велики број немачких привредника упознали се са функционисањем и активностима јединственог коморског система Србије. „Новим законским решењима и новим начином организовања омогућено је да комора постане снажна асоцијација свих предузећа и предузетника који послују у Србији, и ефикасни заступник усаглашеног интереса целе привреде пред државним органима и међународним институцијама“, истакао је Мирослав Милетић, потпредседник ПКС.

Отварајући састанак, Мирослав Милетић, потпредседник ПКС указао је на важност усвојених законских решења и новог начина организације рада Коморе као снажне и јединствене асоцијације свих привредника. „Комора је сада ефикасан и солидаран заступник усаглашеног интереса целе привреде пред државним органима и међународним институцијама. Тиме су  створени предуслови за пун сервис привреди - од оснивања предузећа, преко подршке развоју до едукације. Комори је омогућено да преузме активну улогу у процесу увођења и спровођења дуалног образовања, да појача улогу у интернационализацији привреде и подршку извозницима имплементацијом новог модела представљања привреде на иностраним тржиштима“, објаснио је потпредседник ПКС.

 Гостима из Немачке Милетић је такође указао на важност изјашњавања Коморе и привредника о сваком нацрту прописа који усваја држава који има ефекте на привреду.

„Прибављање мишљења привреде, односно ПКС, предвиђено је као обавеза Владе и министарства у припреми сваког будућег прописа. Тиме је усвојен захтев привредника да  привреда буде активно укључена у поступак доношења прописа и мера економске политике. Успостављен је нови механизам комуникације и дијалог ПКС као асоцијације која заступа интересе целокупне привреде Србије и Владе Србије“, истакао је Милетић.

Како је објаснио Комори је поверено значајно овлашћење и  обавеза да усаглашава, износи и заступа ставове привреде, али и први пут право да од надлежних органа тражи уважавање ставова који привреда изнесе.

Михаел Хармс, извршни директор Одбора немачке привреде за исток захвалио је представницима ПКС на импресивној презентацији и могућности да се заједно са представницима немачке привреде упозна са радом Коморе, целокупним реформама српске привреде и могућностима за сарадњу са немачким компанијама.

У име ПКС немачкој делегацији области рада представили су и Александар Кемивеш, директор Одељења за стратешко планирање, развој и анализе, Ненад Ђурђевић, директор Сектора за економске односе са иностранством, Гордана Тиодоровић, директорка Правно-политичког одељења, Мирјана Ковачевић, директорка Сектора за едукацију, Дражен Милетић, специјални саветник председника ПКС за модернизацију коморског система.

У саставу делегације која је 24. маја посетила ПКС, били су и Мартин Кнап, члан Извршног одбора Немачко-српске привредне коморе, Роналд Зелигер, председник Извршног одбора Хемофарма и портпредседник Штада групе као и представници великих и реномираних компанија Дојче Телеком, Ербас, БАСФ, Мастерwерк, WПД, као и представници привредног одељења немачке амбасаде у Србији. 

 

Избор: ПКС

Go to top