Ви сте овде: HomeАктуелности2017 Април31.05.2017. СКГО и ПКС помажу привредницима кроз поједностављење процедура

31.05.2017. СКГО и ПКС помажу привредницима кроз поједностављење процедура

Привредна комора Србије (ПКС) и Стална конференције градова и општина (СКГО) потписали су споразум о сарадњи како би заједничким радом поједноставили привредницима административне процедуре на локалном нивоу.Председник ПКСМарко Чадежје на округлом столу на тему "Регулаторна реформа на локалном нивоу кроз поједностављивање административних поступака према градјанима и привреди", после потписивања споразума, рекао је да је за локалне самоуправе важно да се посвете олакшавању пословања предузећима како би добијале више инвестиција.


"Укидањем непотребних процедура и квалитетнијом услугом, локалне самоуправе ће постати привлачније за отварање нових фирми и нових радних места и тиме убрзати локални економски развој ", истакао је Чадеж.

Он је додао да су средине које се томе посвећују привредно динамичније, а да ће ПКС у наредном периоду посветити посебну пажју локалним самоуправама како би се увидело где постоје проблеми и како их решити.

Генерални секретар СКГО Дјордје Станичић је подсетио да је економски развој локалних самоуправа раније био логичан интерес, а да је сада то њихова обавеза.

"СКГО и ПКС су и раније радиле на успостављању пословних савета локалних самоуправа како би се привредници на тај начин укључили у процес доношења одлука о привреди на локалном нивоу", истакао је Станичић.

Он је објаснио да је поједностављивање административних процедура постало логично кроз доношење Закона о општем управном поступку и да ће кроз уводјење електронске управе комуникација бити знатно убрзана што ће помоћи читавом привредном амбијенту у Србији.

"Сва документација и подаци који постоје у службеним евиденцијама ће практично бити доступна без чекања, једним кликом", истакао је Станичић.

Јелена Михајловић Танасијевић из СКГО рекла је да је та институција у протеклих годину дана израдила моделе административних поступака на локалном нивоу који ће помоћи привредницима да брже и једноставније завршавају своје послове.

"Циљ је да се обезбеди транспарентност и извесност у процедурама у администрацији кроз стандардизацију, јер смо утврдили да локалне самоуправе чине различлите поступке на различите начине", истакла је Михајловић Танасијевић.

Она је додала да су модели израдјени за близу 50 одсто процедура од интереса за привреду, а највише из области саобраћаја, заштите животне средине, урбанизма и имовинско-пословних односа.

Модели административних поступака на локалном нивоу СКГО је мапирала и израдила у сарадњи са Министарством државне управе и локалне самоуправе у оквиру програма "Подршка локалним самоуправама у Србији ка ЕУ – Друга фаза", који подржава Влада Шведске.

Извор: Бета

Go to top