Ви сте овде: HomeАктуелности2017 Април05.06.2017. ПКС и ЕТФ потписали споразум о пословној сарадњи

05.06.2017. ПКС и ЕТФ потписали споразум о пословној сарадњи

Привредна комора Србије (ПКС) и Електротехнички факултет (ЕТФ) потписали су данас Споразум о пословно- техничкој сарадњи, који је подршка привреди за модернизацију пословања.

Председник ПКС Марко Чадеж рекао је да је циљ и задатак ПКС као пословне асоцијације јесте да јача свест привреде о потреби дигиталне трансформације, да специјално креираним алатима пружи подршку у послу који јој предстоји - преласку на дигиталне платформе и да је за то оспособи кроз едукацију.

„Нема у Србији позваније институције, образовно-научно-истраживачке, од Електротехничког факултета, са којим бисмо тај приоритет хтели да реализујемо и са којим бисмо радили на унапређењу информационог система, и нашег и услуга за наше чланице, пре свега развијању алата за подршку привреди и за едукацију”, сматра Чадеж.

ЕТФ је једноставно показао који квалитет има, истакао је Чадеж и додао да ЕТФ, уз мрежу свих људи у земљи и иностранству, чини базу знања која је неприкосновена у овом делу Европе.

„Чини ми се да је привреда недовољно користила оно што ЕТФ може да понуди и то морамо променити”, рекао је председник ПКС и указао да је за његову комору пре свега битно да се унапреде и прилагоде привреди нови наставни садржају, који су јој заиста потребни, као и да се промовишу и примене научно- истраживачки резултати.

Конкретне активности дате су у споразуму, каже Чадеж и наводи конципирање и развој пословних решења и услуга од користи за ПКС, као и за њене чланове, а које се могу реализовати применом информационо- комуникационих технологија, пројектовањем, развојем, имплементацијом, одржавањем информационих система, база података, мобилних апликација, веб портала и других специфичних софтверских решења.

„Ту је и успостављање услуга заснованих на тим решењима и то је оно што нашим чланицама пре свега треба, као и подршка за освајање нових технологија у функцији даљег развоја, заснована на технолошким променама и знању, повезивању са науком, подизању производње, извоза, продуктивности, ефикасности, способности да конкурентно послује на светском тржишту.

„Без те промене, без увођења нових технологија у све секторе привреде тешко да можемо да говоримо о конкурентности”, јасан је Чадеж.

Декан ЕТФ Зоран Јовановић рекао је да цео свет долази до дигиталне трансформације која практично мења привреду и друштво, да је ЕТФ факултет који се ту нашао у жижи и који покушава да помогне с једне стране и привреди и друштву, да се брже развијају, да се прилагоди тим променама које дигитализација доноси, а са друге стране, има огромну одговорност, да обезбеди довољно кадрова из те области, да би уопште могла да се развија привреда.

„Заиста се трудимо да урадимо тај свој део друштвене одговорности. Што се тиче сарадње са привредом и ПКС, мислим да је ово један велики корак који може да помогне целој привреди, као и ПКС, која координира посао њеног развоја. Просто, идеја је да знање из академске средине и из те области пренесемо и привреди и ПКС, да помогнемо ПКС да модернизује целу привреду земље”, рекао је Јовановић.

Он се нада да ће иза тог споразума следити већи број конкретних уговора и дугорочна сарадња, који ће довести до тога да ЕТФ допринесе развоју друштва и земље. (Танјуг)

 

Go to top