Ви сте овде: HomeАктуелности2017 Април30.06.2017. Квалитетно образовање у туризму унапређује сектор и јача економију

30.06.2017. Квалитетно образовање у туризму унапређује сектор и јача економију

Едукација у туризму важна је карика за боље коришћење туристичког потенцијала, јачање капацитета туристичке привреде и њен још већи утицај на укупан економски развој, истакнуто је на предавању “Ново доба у туризму” које је у ПКС одржао Флоријан Аубке, професор Модул универзитета у Бечу. Запослени у туристичком сектору, као и они који желе да се баве туризмом моћи ће већ од октобра да се усавршавају на овом универзитету и похађају престижни МБА програм, најавио је Марко Чадеж, председник ПКС.

Марко Чадеж, председник ПКС указао је на велики утицај туризма на раст бруто домаћег производа, девизног прилива, ново запошљавање и развој повезаних делатности. Навео је резултате истраживања Wорлд Травел & Тоурисм Цоунцил-а где сваки долар потрошен у туризму доприноси или иницира потрошњу још 3,2 долара у економији једне земље, а милион долара туристичке потрошње генерише два пута више послова него милион долара потрошен у другим секторима.

Истичући да Србија протеклих година бележи натпросечан раст туристичког промета, као и да се, према проценама надлежних за туризам, очекује нови рекорд, још већи девизни приход и више од три милиона туриста, Чадеж је нагласио да су овој привредној грани потребни квалитетни и образовани кадрови, како би се потенцијал туризма што ефикасније искористио.

„То је утолико значајније када се имају у виду резултати анализе ПКС, урађене крајем прошле године, који указују да се од укупног броја - 55.000 људи директно запослених у туризму и угоститељству Србије само петина заиста и школовала за послове у туризму и угоститељству. Да би наша туристичка привреда могла да квалитетно одговори на захтеве промењене тражње, да бисмо обезбедили довољан број међународно квалификованих хотелских и туристичких менаџера, а нарочито кадрова за нова туристичка занимања неопходно је и да томе прилагодимо и наш образовни систем и обезбедимо одговарајуће образовне профиле“, нагласио је Чадеж.

Председник ПКС је подсетио на сарадњу ПКС са Универзитетом Модул из Беча, који има традицију у школовању кадрова између осталог и у области туризма као и на могућности да запослени у туризму Србије са факултетском дипломом већ од октобра ове године похађају МБА програм идентичан оном по коме се образују студенти у Аустрији. Предвиђа да се половина часова реализује у Београду, а осталих 50 одсто у Бечу или у Дубаију.

Рената Пинџо, помоћница министра трговине, туризма и телекомуникација такође је истакла важност квалитетног образовања у туризму чији потенцијал још увек није довољно искоришћен, а који би значајно могао да допринесе решавању великих економских питања.

Нема успешног туризма без квалитетних кадрова, конкуренција на међународног тржишту је велика, ми имамо амбициозне планове да до 2020 реализујемо 9,6 милиона ноћења, што се може постићи квалитетном едукацијом, истакла је Пинџо. Представница ресорног министарства подсетила је да су реализовани различити пројекти и програми подршке  усмерени у овом правцу.

Представљајући активности универзитета Модул, професор Флоријан Аубке рекао је да је права вредност МБА програма у размени знања и искуства међу студентима, јер та образовна институција има чак 81 одсто међународних студената. Указао је да је образовање у туризму претрпело глобалне промене као и туризам у целини.

Роберт Гассер, генерални менаџер хотела Марриот, оценио је да Србија има огроман потенцијал у туризму, али да тај сектор има доста могућности за унапређење. У Србији постоје сјајни хотели који ће тражити нове сараднике због чега је квалитет кадра изузетно важан, навео је Гассер.  

Универзитет Модул из Беча је међу водећим приватним образовним институцијама. Његов оснивач је Привредна комора Беча, највећи приватни пружалац услуга образовања у Аустрији. Модул има дугу традицију у образовању кадрова из области туризма и угоститељства, а од 2007. године подручја рада су проширена и на међународни менаџмент, технологије нових медија, јавну управу и одрживи развој.

ПКС, ПК Беча и Универзтитет Модул прошле године су потписали Меморандум о сарадњи, а предавањем у ПКС професора Аубкеа практично је почела реализација тог споразума.

Извор: ПКС

Go to top