Ви сте овде: HomeАктуелности2017 Април05.07.2017. Помоћ домаћим компанијама у наступу на европским тржиштима

05.07.2017. Помоћ домаћим компанијама у наступу на европским тржиштима

ПКС и Швајцарски програм за промоцију извоза СИППО организовали су радионицу за домаће компаније из сектора дрвне производње заинтересоване за наступ на тржишту Европске уније, а посебно немачког говорног подручја. Домаћим предузетницима обратили су се швајцарски експерти упознавши их са начинима за комуникацију са потенцијалним купцима, као и са одликама и захтевима ЕУ тржишта за која се припремају.

Швајцарски експерти из дрвне индустрије Клаус Гоецке и  Курт Wüтхрицх, консултанти програма СИППО, као и Љиљана Ршумовић, менаџерка за промоцију извоза при СИППО и Един Дацић власник фирме Стандард Фурнитуре, једини добављач ИКЕЕ са ових простора, давали су савете представницима домаћих фирми о карактеристикама и захтевима ЕУ тржишта, како да комуницирају са будућим купцима и како да се припреме за посету купаца.

Присутним гостима обратила се Данијела Чабаркапа, заменица директора Сектора за економске односе са иностранством ПКС која је истакла позитивне ефекте овакве праксе где се значајно оснажују капацитети домаћег производног сектора и помаже српским компанијама да правилно наступе на европском тржишту, односно, да даље унапреде своје могућности и успешно изграде своју позицију у ЕУ.

На радионици се такође говорило о најбољим могућим начинима да се представе компанија и  њен производ, као и о свим даљим активностима на овом пословном пољу, укључујући и посету Трговинске мисије СИППО у октобру ове године која би требало да донесе одлучујући напредак ка европским тржиштима за домаће произвођаче. Посета заинтересованих купаца одабраним српским компанијама биће организована од стране СИППО од 16. до 19. октобра: домаће компаније биће одабране сходно захтевима заинтересованих купаца из Швајцарске, Аустрије и Немачке.

Швајцарски програм за промоцију извоза СИППО је програм подржан од стране тамошњег Државног секретаријата за привреду. У новој имплементационој фази од 2017. до 2020 године активности СИППО програма спроводи Сwиссцонтацт, пословно-оријентисана швајцарска фондација за међународну сарадњу и развој.

Општи циљ програма је интеграција земаља у развоју и транзицији у светску трговину. У Србији је  програм активан у секторима лековитог биља, зачина, етеричних уља, печурака, текстилу и производима од дрвета. 

Извор: ПКС

Go to top