Ви сте овде: HomeАктуелности2017 Јул13.07.2017. Подршка јединственом економском простору

13.07.2017. Подршка јединственом економском простору

„Морамо да превазиђемо ситуацију да један добија, а други губи”, рекла премијерка Србије. – Потписан уговор о транспортној заједници.

Шест лидера са западног Балкана подржали су на самиту у Трсту вишегодишњи Акциони план за регионални економски простор на западном Балкану (МАП). 

МАП је израђен како би омогућио неометан проток робе, услуга, капитала и квалификоване радне снаге, чинећи ову регију атрактивнијом за улагања и трговину и убрзавајући приближавање ЕУ, доносећи тако просперитет грађанима западног Балкана, наводи се у саопштењу Савета за регионалну сарадњу.

Учесници самита у Трсту сагласили су се да ће спровођење свеобухватног програма утврђеног МАП-ом захтевати посвећеност и снажну координацију и партнерство између органа власти, постојећих регионалних организација, приватног сектора, међународних организација и донатора који су активни у релевантним областима политике и Европске уније. Позвали су међународне организације, међународне финансијске институције и донаторе који подржавају реформе у областима политике из МАП-а да своје програме помоћи ускладе са утврђеним потребама у спровођењу МАП-а. 

Лидери западног Балкана и представници Европске уније потписали су у Трсту Споразум о транспортној заједници западног Балкана који ће, како је раније саопштено, дати нову перспективу инфраструктурном повезивању западног Балкана. На самиту за западни Балкан поред високих званичника региона учествују и челници ЕУ и седам чланица уније, међу којима и немачка канцеларка Ангела Меркел, француски председник Емануел Макрон, италијански премијер Паоло Ђентилони, као и премијери или министри Аустрије, Словеније, Хрватске и Велике Британије.

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је да је уговор о транспортној заједници земаља западног Балкана од огромног значаја за Србију и подвукла да је то могућност стварања јединственог транспортног тржишта и развоја региона. Министарка очекује да ће допринети интеграцији саобраћајне мреже унутар региона и са ЕУ. Тиме ће, како каже, бити уклоњене баријере, не само физичке, што подразумева изградњу нових путева и железнице, већ и нефизичке како роба не би стајала по неколико сати на границама.

„За мене је то порука и саме ЕУ да смо важни и ЕУ, али и порука нас, земаља западног Балкана, да можемо да радимо заједно, да можемо да се повезујемо и отклонимо све физичке и нефизичке баријере”, рекла је министарка Михајловић.

Самит у Трсту одржан је у оквиру иницијативе отпочете Берлинским процесом 2014. у Немачкој – с циљем поспешивања европске перспективе држава са тог подручја које су у процесу евроинтеграција и њиховог економског оснаживања и повезивања.

Немачка канцеларка Ангела Меркел је изразила задовољство састанком у Трсту истакавши како је политичка стабилност у региону, односно на западном Балкану, „стабилност и за нас”.

„Ми бринемо да се све земље развију јер је политичка стабилност у региону стабилност и за нас, али реално морамо да учинимо више у том погледу”, изјавила је Меркелова.

Премијерка Србије Ана Брнабић поручила је у Трсту да сви морамо размишљати победнички и да ћемо само на тај начин сви да добијамо. „Сви морамо да размишљамо победнички. То је вин-вин ситуација. Морамо да превазиђемо ситуацију да један добија а други губи. Морамо да размишљамо да сви добијамо”, рекла је Брнабићева.

Истакла је да је Србија посвећена регионалној сарадњи и да ће, после тешких економских мера, наставити са фискалном консолидацијом и јачањем свог економског раста. „То је немогуће без регионалне стабилности и сарадње. Ми (у Берлинском процесу) градимо везе између земаља. Посебно мислим на повезивање младих. Треба да се усредсредимо на позитивне ствари”, нагласила је Брнабићева, преноси Танјуг.

Како је констатовала, то ће нас све заједно покренути напред.

„То је најважније и то је веће од политике”, рекла је Брнабићева.

Премијерка Србије нагласила је да жели да са својим колегама из других држава ради на повезивању локалних самоуправа и између земаља како би заједно покренули локални економски развој и привукли инвеститоре. Посебно је истакла да земља западног Балкана повезује дигитализација и да је то кључ успеха за наш регион.

Према њеним речима, то је једина веза која може да нам помогне да као регион напредујемо. Председница владе је, у том контексту, подвукла значај охрабривања младих. „Они имају предузетничку енергију и зато морамо да охрабрујемо стартапе и иновационе делатности. То је развојна шанса наше земље, у којој млади виде своју шансу”, закључила је Брнабићева.

Извор: Политика

Go to top