Ви сте овде: HomeАктуелности2017 Јул12.07.2017. Отворен Стални секретаријат Коморског инвестиционог форума Западног Балкана

12.07.2017. Отворен Стални секретаријат Коморског инвестиционог форума Западног Балкана

У оквиру Самита о Западном Балкану, у Трсту је данас отворен Стални секретаријат Коморског инвестиционог форума – прва заједничка институција у региону коју је основало шест привредних комора. У фокусу рада Секретаријата биће јачање регионалних привредних иницијатива, чвршће повезивање пословних заједница, отклањање баријера успешнијем пословању и ефикаснија подршка јачању конкурентности привреде.

„Пословна заједница тражи конкретна решења. Наше циљеве дефинишемо и будуће резултате  мерићемо сасвим конкретним критеријумима - поједностављењем административних процедура, решавањем изазова са којима се компаније суочавају и унапређењем ефикасности пословања“, рекао је Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије.

Чадеж је нагласио да ће се Секретаријат бавити регионалним привредним иницијативама и заступањем интереса пословне заједнице кроз препоруке владама за унапређење трговине, инвестиција и пословања компанија. Активности тог тела биће усмерене и на промоцију региона као инвестиционе дестинације и повезивање малих и средњих предузећа ради укључивања у добављачке ланце мултинационалних компанија.

Председник Привредне коморе Косова Сафет Грџалију, указао је да је Коморски инвестициони форум Западног Балкана у протекле две године изградио стручни, технички и административни капацитет, да у име својих чланица припрема и реализује регионалне пројекте, што потврђује и велики број састанака и уговора потписаних током данашњег бизнис форума у Трсту.

На отварању Секретаријата комора региона у Трсту, председник Привредне коморе Венеција Ђулија Антонио Паолети истакао је да је искуство те пословне асоцијације на располагању привредним коморама Западног Балкана. Из Европске комисије поручено је да ће Секретаријат имати финансијску подршку од два милиона евра, а  ЕБРД ће помоћи наставак реализације заједничких регионалних пројеката.

Свечаности су присуствовали истакнути привредници, званичници и представници влада, међу којима и шеф српске дипломатије Ивица Дачић, коме је председник Привредне коморе Венеција Ђулија уручио плакету за успешну сарадњу и партнерство.

Након отварања Секретаријата одржана је панел дискусија „У правцу регионалног економског простора на Западном Балкану - прекретница на путу ка придруживању ЕУ“.  Представници реномираних компанија из региона дали су конкретне препоруке и предлоге решења како да се креира регионални економски простор по мери привреде и постане инструмент за убрзање раста, развоја, конкурентности и запошљавања.

Тежиште активности КИФ-а у наредном периоду биће чвршће повезивање економија Западног Балкана ради повећања развојних могућности за мала и средња предузећа у региону, кроз пројекте и сарадњу са Европском комисијом. Такође радиће се и на јачању улоге комора у дуалном образовању, промоцији предузетничког образовања, подршци стартаповима, иновацијама.

На  преподневном пословном форуму, Европски комесар Јоханес Хан изјавио је да ЕУ припрема земље региона за дан када ће постати део једног економског система Уније и истакао да су обезбеђена додатна средства од 220 милиона евра намењена за око 6.000 компанија у региону.

Душан Вујовић, министар финансија у Влади Србије истакао је да су интеграције кључ Берлинског процеса и да је потребно уклонити све препреке на том путу, као што су царинске баријере и  поручио да је несметано путовање кроз регион кључ интеграција.

Извор: ПКС

Go to top