Ви сте овде: HomeАктуелности2017 Јул17.07.2017. Потписан Споразум ПКС и Привредне коморе Камбоџе

17.07.2017. Потписан Споразум ПКС и Привредне коморе Камбоџе

Државно-економска делегација Камбоџе, једне од земаља југоисточне Азије која бележи интензиван привредни развој и економски успон, посетила је ПКС. Том приликом је потписан и споразум о разумевању две коморе и размењена су драгоцена искуства.

Делегацију из Камбоџе предводила је Текрет Камранг, државна секретара камбоџанског министарства привреде, а у саставу делегације био је и Окна Лим Хенг, потпредседник Привредне коморе Камбоџе који је уједно и директор компаније Ненг Меан Инвестмент и председник Ан Мади Групе. Лим Хенг је истакао да се нада да ће овај Меморандум подстаћи већу сарадњу између две земље на економском плану која је до сада била искључиво усмерена на трговину, и да ће се више сарађивати у другим областима, посебно у туризму, текстилној и ауто индустрији које бележе велики раст у Камбоџи.  

Након потписивања споразума, камбоџанска делегација приказала је презентацију која објашњава тренутно стање тамошње привреде и показује на који начин је развијана економија ове азијске земље до остваривања завидних резултата. У саставу делегације поред државне секретарке Камранг и потпредседника ПК Камбоџе Лим Хенга, били су и представници неколико компанија из сектора пољопривредне производње (каучука), грађевинарства, машинства, хотелских услуга, водоводне и канализационе изградње, као и производње вештачких дјубрива.

Данијела Чабаркапа, заменица директора Сектора за економске односе са иностранством ПКС истакла је да смо у Србији добро упознати са брзим економским напретком Камбоџе. "Знамо да је Камбоџа одржала просечну стопу раста од 7,6 посто у периоду 1994 - 2015, што је на шестом месту у свету. То се може приписати отвореној економској политици земље која је привукла велике количине страних улагања у различите секторе привреде. Текстилна индустрија, туризам, грађевинска индустрија, рударство су веома јаки сектори у Камбоџи. Данас желимо да од вас чујемо много више о томе, а ова посета је одлична прилика за размену мишљења и информација о нашим земљама", рекла је Чабаркапа.

Камбоџа са 14,7 милиона становника као чланица АСЕАН-а има приступ тржишту од 600 милиона потрошача. Према прогнозама Азијске развојне банке, Камбоџа све више привлачи светску пажњу јер из године у годину бележи висок економски раст од 7%, и постаје нови азијски економски "тигар". У периоду од 2011. до 2015. године Камбоџа је уложила 22,3 милијарде УСД у инфраструктуру (41%), индустрију (35%), пољопривреду (14%) и туризам (10%). Највећи страни инвеститори су Кина, Велика Британија, Сингапур и Вијетнам, а последњих година и Јапан. Инвеститори уживају широк спектар повластица, од тога да су 9 година ослобођени плаћања пореза на добит предузећа до не плаћања царине на увоз опреме и репро материјала. Визија индустријског развоја Камбоџе 2015 – 2025 јесте трансформација од индустрије у којој је ангажован велики број радника ниског образвања у индустрију која запошљава образовану радну снагу, повезивање са глобалним ланцем добављача, интегрисање у регионалне производне мреже и развојне кластере, јачање конкурентности и повећање продуктивности домаће индустрије.  

Гостима су представљени инвестициони потенцијали у српској економији са посебним освртом на грађевинску индустрију, и истакнуто да је Србија, попут Камбоџе, уложила све напоре у исти задатак - да привуче директне стране инвестиције које су пресудне за њен економски раст.

Након тога је Ивана Вулетић, заменица секретара Удружења за грађевинарство, индустрију грађевинског материјала и стамбену индустрију ПКС представила домаћу грађевинску индустрију, а Ђорђе Андрић, руководилац Сектора за подршку инвестицијама и ЈЈП ПКС, инвестиционе потенцијале кроз презентацију " Србија – Ваша инвестициона дестинација".

Извор: ПКС

Go to top