Ви сте овде: HomeАктуелности2017 Јул17.07.2017. - Брнабић и Џанг у посети ТЕ Костолац

17.07.2017. - Брнабић и Џанг у посети ТЕ Костолац

Председница Владе Ана Брнабић и председник Сталног комитета Свекинеског народног конгреса Кине Џанг Деђијанг данас су у посети Термоелектрани Костолац Б, где ће одржати састанак са пословодством ЕПС-а и руководством термоелектране.

У Костолцу су и председница Скупштине Србије Маја Гојковић, министар рударства и енергетике Александар Антић, министар привреде Горан Кнежевић, в.д. директора ЕПС-а Милорад Грчић…

Премијерка и гост из Кине ће, након обиласка ТЕ Костолац, посетити и смедеревску Железару.

Кинеска компанија ЦМЕЦ је спровела пројекат изградње постројења за одсумпоравање димних гасова блокова Б1 и Б2 термоелектране Костолац.

Циљ је смањење емисија штетних гасова на законом прописане вредности, што ће знатно допринети заштити животне средине.

Уговором који су ЕПС и некадашње ПД „Термоелектране и копови Костолац“ потписали 8. децембра 2010. са кинеском компанијом ЦМЕЦ, а који је ступио на снагу 26. децембра 2012, дефинисана је прва фаза пакета пројекта ТЕ „Костолац Б“.

Вредност пројекта изградње система за одсумпоравање је 130,5 милиона долара.

Радови на изградњи система одсумпоравања за блокове Б1 и Б2 званично су почели 1. маја 2014. године.

ЕПС и Кинеска компанија ЦМЕЦ почели су у јануару 2017. монтажу савременог БТО система, роторног багера, на површинском копу Дрмно у Костолцу, чиме је почела друга фаза модернизације термолектране Костолац, а вредност целог пројекта је 715,6 милиона долара.

Почели су радови на монтажи роторног багера, који је део пројекта изградње трећег блока у ТЕ Костолац Б од 350 мегавата.

То ће бити прво велико енергетско постројење које ће Србија добити после три деценије.

Блок Б би требало да буде завршен 2020. године.

Реч је о шестом роторном багеру чија је вредност 123 милиона долара, а са којим се стварају услови за побољшање производње угља на копу Дрмно са садашњих девет на 12 милиона тона годишње.

Комплетан посао води кинеска компанија ЦМЕЦ са својим подизвођачима медђу којима су немачки Круп, аустријски Сандвик и српске фирме из области електроградње и машиноградње.

Укупна вредност друге фазе пројекта модернизације Костолца, који подразумева изградњу новог блока и проширење копа Дрмно, вредна је 715,6 милиона долара, од чега је кредит кинеске Ексим банке 608 милиона долара, а преостали новац обезбеђује ЕПС из својих средстава. Извор: Тањуг

Go to top