Ви сте овде: HomeАктуелности2017 Јул18.07.2017. Кинеско-српски индустријски парк у Смедереву на 500 хектара

18.07.2017. Кинеско-српски индустријски парк у Смедереву на 500 хектара

Kинеско-српски индустријски парк градиће се у Смедереву на око 500 хектара, формираћемо заједничко предузеће које ће се бринути о овом пројекту, а од септембра радимо на папирологији и очекујемо да ће у 2018. почети да функционише један део парка, рекао је данас министар привреде Горан Кнежевић.

Он је то поручио након потписивања Меморандума о разумевању и развоју кинеско-српског индустријског парка са председником ХБИС групе Ју Јонгом, приметивши да постоји искрено пријатељство између српског и кинеског народа, али и да контакти који се воде између највиших представника обе државе воде ка најбољим економским односима у корист обе земље.

„Имамо одлична искуства са кинеским инвеститорима и желимо да то продубимо на много вишем нивоу, попут Железаре и ове индустријске зоне која ће помоћи да кинески инвеститори са квалитетнијим пројектима дођу у Србију”, рекао је Кнежевић.

Подсетио је да Србија има потписане уговоре о изласку на тржиште од преко милијарду људи, те да ће на овај начин моћи заједно да се излази на трећа тржишта и да се тако подигну економски капацитети.

Заменик председника сталног Одбора Народног конгреса Хебеј провинције, Фан Зхаобинг рекао је да је овим Меморандумом учвршћена сарадња са Хестил групом, али је и продубљена сарадња преко индустријског парка који је следећи корак ка већим успесима и резултатима.

„Надам се да ћемо сарађивати успешно и позитивно, и да ће пријатељство између наше две земље које има историјску основу наставити да се развија и у будућности”, навео је Зхаобинг.

Председик ХБИС групе Ју Јонг рекао је да у вези с кинеско-српским парком најпре треба завршити завршити с Владом Србије питање земљишта, зати папирологију, оценивши да су потенцијали индустријске зоне питање будућности.

„Постигли смо велики успех са Железаром и мислим да ћемо ако наставимо ову врсту сарадње тако радити и у будућности. Компаније које буду део парка мораће да имају потенцијале у Кини, да имају жељу да инвестирају и извозе и да буду одговорне у реализовању инвестиција”, навео је Јонг.

(Танјуг)

Go to top