Ви сте овде: HomeАктуелности2017 Јул20.07.2017. Држава даје 50.000 ЕВРА да започнете бизнис, али треба да испуните ДВА УСЛОВА

20.07.2017. Држава даје 50.000 ЕВРА да започнете бизнис, али треба да испуните ДВА УСЛОВА

Уколико маштате да започнете свој бизнис, а поседујете или изнајмљујете парче земље, постоји могућност да вам држава бесповратним средствима помогне у тој намери.

Конкурс за доделу бесповратних средстава за оснивање нових задруга и инвестиције у постојеће задруге у 2017. години, траје све до октобра, а за нове задруге предвиђена је помоћ од чак 50.000 евра.

Други услов за нове задруге, поред поседовања земље, јесте да се удружи пет задругара, који не морају имати исту делатност и да тако удруже ресурсе и оснују задругу. Паре се могу трошити искључиво наменски и држава ће вршити контролу како не би дошло до злоупотребе.

Овај конкурс расписало је Министарство без портфеља задужено за локални економски развој и рад јавних предузећа. Министар, Милан Кркобабић каже да је приоритетни циљ да земља задржи младе на селу уколико им понуди могућност избора, а једна од могућности је развој задругарства.

- Циљ нам је да мале пољопривредне произвођаче удружимо и да их учинимо робним произвођачима. Желимо да им помогнемо да своју будућност виде на селу. Влада Србије ће у наредне три године уложити 25 милиона евра за обнову и развој земљорадничких задруга - каже Милан Кркобабић.

За развој постојећих задруга по 100.000 евра.

Како наводе у овом Министарству, средства су бесповратна. Задруге могу остварити право на финансирање за набавку животња за повећање стада, набавку вишегодишњих засада, опреме за унапређење квалитета и капацитета фарми за производњу млека и меса, опреме и пољомеханизације за повећање производње и унапредјења квалитета воћа, поврћа и друге производње.

Подстицаји су намењени и за изградњу објеката и набавку опреме за повећање капацитета постојеће производње, повећања продуктивности и квалитета, обезбеђење више фазе прераде производа за познатог купца, набавка опреме за потребе производње, повећање могућности извоза, проширење тржишта продаје или побољшања тржишне позиционираности.

Извор: Блиц

Go to top