Ви сте овде: HomeАктуелности2017 Јул24.07.2017. Чадеж: Тајани долази у Србију, ПКС домаћин пословног скупа

24.07.2017. Чадеж: Тајани долази у Србију, ПКС домаћин пословног скупа

Председник Европског парламента Антонио Тајани потврдио је у разговору са Марком Чадежом председником Привредне коморе Србије, да ће Србија бити прва, следећа земља Западног Балкана коју ће посетити.

У склопу посете Србији, током које ће председник Европског парламента имати сусрете са највишим државним званичницима, одржаће се и велики пословни  догађај чији ће домаћин бити Привредна комора Србије и који ће окупити представнике пословне заједнице Србије и Европске  уније, договорено је приликом данашњег   тет-а-тет  сусрета Чадежа са Тајанијем, који је у Подгорици, у Привредној комори Црне Горе, разговарао са представницима црногорске привреде и председницима привредних комора које чине Коморски инвестициони форум Западног Балкана.

По речима Чадежа,  најављена посета председника Европског парламента Србији, осим политичке имаће и изражену економску димензију  и од великог је  значаја и за српску привреду. Привредна комора Србије је, истакао је, почаствована и спремна да у сарадњи са европском партнерима на најбољи могући начин организује  планирани пословни догађај.

„Заједничка оцена је да ће овај скуп  коме ће, према првим договорима, присуствовати и највиши званичници ЕУ и Србије,  представници највећих  европских пословних удружења  и  институција  који ће представити програме подршке српској привреди, додатно допринети јачању економских веза Србије као будуће чланице ЕУ са Европском унијом, као најзначајнијим партнером српске и приведе целог региона, изјавио је Марко  Чадеж, након састанка са Тајанијем.

Чадеж је подсетио да је Србија прошле године 66 одсто свог укупног извоза пласирала на  тржиште Европске уније, 63 одсто одсто увезене робе купила из земаља чланица ЕУ и да су европске компаније инвестирале 73 одсто свих страних директних улагања у српску привреду. 

У разговору са председником Европског парламента, по речима  Чадежа, посебно је наглашен  суштински значај  учешћа  пословне заједнице Србије и улога Привредне коморе Србије у  преговорима са ЕУ да би се постигла оптималност преговарачког процеса и привредници максимално искористили бенефите придруживања ЕУ: да би учествовали у креирању нових услова привређивања, на време били информисали о променама које их очекују у пословном окружењу и ојачали своје капацитете за тржишну утакмицу на јединственом европском тржишту.

Чадеж је на састанку са високим европским званичником у Привредној  комори Црне Горе  најавио онлине инвестициону платформу и препоруке пословне заједнице за уклањање баријера бољем пословању и јачању регионалне економске сарадње, као производе недавно основаног Секретаријата Коморског инвестиционог форума. Изразио је очекивање наставка подршке парламентараца активностима ове регионалне платформе.  Тајани је  потврдио да ће Европска унија подржати даљи развој инфраструктуре и приватног сектора Западног Балкана, долазак  нових инвеститора у регион и  помоћи у отварању и проширењу  могућности за коришћење алтернативних извоза финансирања инвестиција. (ПКС)

Go to top