Ви сте овде: HomeАктуелности2017 Јул24.07.2017. Оснаживање извозних капацитета домаће привреде

24.07.2017. Оснаживање извозних капацитета домаће привреде

Пет домаћих компанија, уз подршку Привредне коморе Србије, учествоваће у интензивним програмима обуке за извознике, који су намењени јачању извозних капацитета малих и средњих предузећа. По завршетку тренинга, за представнике фирми биће организовани билатерални сусрети у Индији, САД, Камеруну, Чилеу и Канади, што је одлична прилика за успостављање сарадње са фирмама у овим земљама.

У колективним тренинзима и у Б2Б разговорима учествоваће представници српских компанија Пацомм, Авалон Партнерс, Белит, Тецхнологy Партнерсхип из Београда, као и Греенсофт лтд из Новог Сада.  Фирме су изабране у конкуренцији 351 компаније из 31 земље. Укупно је одабрано 80 победничких предузећа која су конкурисала за учешће у програму јачања извозних капацитета малих и средњих предузећа.

Програм се реализује у оквиру Реадy2Го пројекта који спроводи међународни конзорцијум привредних институција и организација, међу којима је и ПКС. Водећи партнер је Промос агенција из Милана.

Тренинзи за извоз на тржишта Камеруна, САД и Канаде су планирани до краја године, а обуке за фирме заинтересоване за пословање на тржиштима Индије и Чилеа почетком 2018. Као резултат обука, фирме - учеснице у пројекту имаће прилику да формулишу међународни бизнис план уз подршку Центра за билатералну сарадњу ПКС и  Реадy2Го експерата, као и да учествују у догађајима намењеним пословном повезивању на поменутим тржиштима.

Пројекат  финансирају  Европска комисија и  Извршна агенције за мала и средња предузећа,  а спроводи се уз подршку  Европске мреже предузетништва ( ЕЕН).

Привредна комора Србије тренутно реализује 24 пројекта усмерена на унапређење привредног амбијента и пословних капацитета српске привреде.  Центар за управљање пројектима ПКС континуирано прати могућности финансирања пројеката из програма подршке ЕУ, донаторских и других развојних програма помоћи, отворених јавних позива и конкурса. У припреми је и портал ПКС који ће садржати информације о ЕУ фондовима као и све неопходне информације важне за писање и имплементацију пројеката који се финансирају из ЕУ фондова.

Go to top