Ви сте овде: HomeАктуелности2017 Јул26.07.2017. Чадеж: Договорени нови сусрети словеначких и српских привредника

26.07.2017. Чадеж: Договорени нови сусрети словеначких и српских привредника

Наредних месеци биће одржано више пословних сусрета српских и словеначких фирми, а договорена је и заједничка подршка компанијама у решавању питања битних за унапређење пословања и билатералне сарадње, рекао је председник привредне Коморе Марко Чадеж који је данас боравио у једнодневној посети Словенији, саопштила је Привредна комора Србије.

Чадеж се у Љубљани састао са словеначким колегом Боштјаном Горјупом, новим председником Господарске зборнице Словеније и Хрибаром Миличем, генералним директором ГЗС, имао низ састанака са српским предузећима која послују на словеначком тржишту и словеначким која већ раде или намеравају да инвестирају у Србији, наводи се у саопштењу.

"Готово 30 компанија из Србије већ се пријавило и организовано ће у септембру наступити на Међународном сајму трговине – МОС у Цељу, а крајем августа српске фирме из агробизниса, требало би да учествују на Међународном сајму пољопривреде и хране АГРА у Горњој Радгони у Словенији у оквиру кога ће бити одржана и пословна конференција о сарадњи земаља централне и источне Европе са Кином", најавио је Чадеж.

Како је рекао Чадеж, чланице Привредне Коморе Србије имаће прилику за пословне разговоре са око 200 компанија из региона и Европске уније, учесница скупа СЕЕМЕЕТ који се крајем октобра одржава у Марибору а бизнис форум и сусрети привредника биће организовани и у оквиру редовних састанака влада две земље.

Чадеж је са руководством словеначке привредне коморе разговарао и о заједничким регионалним иницијативама у склопу Коморског инвестиционог форума, дигитализацији и развој дигиталних сервиса у чему Словенија предњачи у региону, креирању заједничког туристичког производа, трансферу словеначких искустава у области заштите животне средине и развоја малих и средњих предузећа и предузетништва.

Чадеж је посетио Цомтраде који у Љубљани и Марибору има око хиљаду запослених и разговара са компанијама као што су Нецтар у чијем саставу од 2011. успешно послује Фруцтал, затим МК групу која последњих година шири своје пословање у Словенији, ЈУБ, Петрол, Горење Суровина и Интеренерго, са којима је разговарао о конкретним темама као што су еколошке таксе, накнада за воду или промет отпада, наводи се у саопштењу. (BLIC)

Go to top