Ви сте овде: HomeАктуелности2017 Јул28.07.2017. Поповић и Чадеж најавили формирање Савета за сарадњу науке и привреде

28.07.2017. Поповић и Чадеж најавили формирање Савета за сарадњу науке и привреде

Чвршћа повезаност науке и привреде представља један од главних предуслова за развој иновација и њихову примену у привреди и индустрији, а самим тим и за економски раст и отварање нових радних места. Зато се ради на оснивању Савета за сарадњу науке и привреде, поручено је данас на састанку министра за иновације и технолошки развој, Ненада Поповића и Марка Чадежа, председника Привредне коморе Србије.

Поповић и Чадеж су се сложили да је неопходно пронаћи најбољи модел за снажније повезивање науке и привреде, по узору на државе као што су Швајцарска, Финска, Израел, Немачка. "Ово су државе које су лидери у иновацијама и технолошком развоју, захваљујући пре свега тесној повезаности њихових привреда и научно-истраживачке делатности, као и комерцијалној примени знања и технологија", рекао је Поповић.

Чадеж је указао да Србија има велики потенцијал у иновацијама, али да је потребно да научна заједница и институти у већој мери креирају "комерцијалну понуду за привреду". Он је указао на потребу унапређења законодавног оквира како би се подстакао динамичнији развој високотехнолошких предузећа у Србији. "То ће бити предмет даљег дијалога Владе, ПКС и свих других институција које учествују у том процесу", рекао је Чадеж.

Поповић је похвалио напоре које ПКС улаже у едукацију и рад на креирању иновативног екосистема који стимулише настанак и развој високотехнолошких и брзорастућих компанија на националном, регионалном и локалном нивоу у Србији.

Go to top