Ви сте овде: HomeАктуелности2017 Јул31.07.2017. Предузетницима девет милијарди динара

31.07.2017. Предузетницима девет милијарди динара

Од 18 милијарди динара издвојених у овој години за подршку малом бизнису, до краја јуна исплаћена половина. – Приватницима поклон од 7,67 милијарди. – За четири програма још може да се конкурише.

За подстицање отварања и развоја микро, малих и средњих предузећа и предузетничких радњи, у 2017. као првој години „Деценије предузетништва” у државном буџету обезбеђено је 18,24 милијарде динара, од тога 7,67 милијарди без обавезе враћања. Захтеви за доделу новца после објављених огласа стизали су до краја јуна за 20 од предвиђених око 30 програма подршке „малог бизниса”.

Поред помоћи у новцу, почетницима у предузетништву и власницима фирми, који хоће да унапреде своје знање, доступни су и различити бесплатни семинари и обуке.

У Министарству привреде за наш лист су рекли да се приспели захтеви за неке од програма у 2017. још прегледају, а предузетницима који су испунили услове конкурса до сада је исплаћено око девет милијарди динара. За неке програме помоћи још може да се конкурише, а четири програма ће трајати док износ издвојеног новца не стигне до корисника.

У овом министарству истичу да је нарочито велико интересовање оних који започињу посао за бесповратна средства која послуже као учешће за добијање повољног кредита од Фонда за развој. Поређења ради, у целој 2016. укупно је стигло 387 захтева за овај вид подршке, док је у првих шест месеци ове године Фонду за развој стигло 204 захтева. Почетницима у приватном послу Министарство привреде исплаћује 30 одсто од тражене суме без обавезе да врате тај новац, а Фонд за развој 70 процената као кредит. За ову сврху Министарство привреде је издвојило 150 милиона динара, док је Фонд за развој за кредитирање предузећа и предузетника обезбедило 350 милиона динара.

За развој постојећег посла привредницима у 2017. укупно је на располагању три милијарде динара. Министарство привреде је издвојило 600 милиона динара за доделу 20 одсто од тражене суме без обавезе враћања, а за преосталих 80 одсто кредита Фонд за развој има на располагању 2,4 милијарде динара. У првој половини године захтев је поднело 177 „брзорастућих фирми”. Пријем захтева је привремено обустављен зато што је истекао рок за пријављивање, али министарство намерава да настави овај програм и „олабави” критеријуме како би до новца дошло што више предузећа. Фонд одобрава краткорочне, дугорочне и инвестиционе кредите. Камата је од 1,5 до три одсто, рок отплате од пет до седам година, са почеком од девет месеци до једне године. Предузетници могу да рачунају на кредит од 300.000 до седам милиона динара.

Велико је интересовање и за програм Министарства привреде и банака за набавку опреме, за који још могу да се шаљу захтеви. Пословним банкама су се до сада јавила 284 привредника, тако да им је већ исплаћено 69 одсто од укупно 567,72 милиона динара бесповратних средстава. Програм је комбинација повољних банкарских кредита и бесповратних средстава државе. Министарство привреде суфинансира набавку нове производне опреме и опреме директно укључене у процес производње разменљивих добара у износу од 25 одсто вредности опреме. Банке кредитирају 70 одсто трошкова набавке, а пет одсто је учешће предузетника.

Још може да се конкурише за помоћ запошљавању и самозапошљавању, коју је обезбедило Министарство рада, а захтев се подноси Националној служби за запошљавање. Још трају и конкурси за запошљавање особа са инвалидитетом и теже запошљивих категорија.

У министарству кажу да је јун био месец за иновације, јер је Фонд за иновациону делатност расписао конкурсе за своје најзначајније програме. Намењени су привредницима и почетницима у пословању, који имају идеју за неки нови иновативни производ, а потребна су им средства да га развију и пласирају на тржиште. У току су Дани отворених врата у Фонду где сви заинтересовани могу да добију информације и помоћ. Рок за пријаву пројекта је 1. септембар.

Подршка извозницима је доступна преко Агенције за осигурање и финансирање извоза (АОФИ) током целе године. Око 300 захтева привредника за осигурање и кредитирање извоза, факторинг и гаранције за извоз стигло је у ову агенцију. Одобрено је готово пет милијарди динара за 275 предузећа, док је остатак у разматрању.

Развојна агенција Србије (РАС) помаже власнике фирми и предузетнике у свим етапама пословања – од подршке у првим корацима у пословању, преко подршке у извозу, укључивање у ланце добављача, увођења стандарда и унапређења конкурентности.

За програме подршке микро, малим и средњим предузећима и предузетницима РАС је определила око милијарду динара. У кампањи „Креирај живот” расписано је осам програма подршке за почетнике у пословању, унапређење конкурентности, унапређење економског развоја, иновације, наступ на страним тржиштима и промоцију извоза. РАС додељује бесповратна средстава, кроз суфинансирање пројеката у различитим категоријама: до 70 одсто за почетнике, до 50 процената за постојеће фирме и до 60 одсто за организације и институције.

Неки програми су затворени, а највише је било заинтересованих за помоћ почетницима у пословању – „стартап”. Стигло је 1.200 пријава, шест пута више него 2016. године.

Програми отворени до утрошка новца

Заинтересовани још могу да конкуришу за четири програма који ће трајати док има новца.

За повећање извоза Развојна агенција Србије одобрава предузећима и предузетницима до 300.000, односно до 500.000 динара. РАС суфинансира до 50 одсто оправдане трошкова предузетих мера, без ПДВ.

За учешће предузећа на међународним сајмовима РАС је издвојио 40 милиона динара за покриће половине оправданих трошкова, а највише до милион динара.

Унапређење економског развоја РАС подржава са 80 милиона динара, покривајући до половине, а расположива средства се одобравају по пројекту као суфинансирање у висини до 50 одсто оправданих трошкова пројекта без ПДВ, у распону од 500.000 до три милиона динара.

Право учешћа имају регионалне развојне агенције, привредне коморе, НВО, кластери, пословна удружења, пословни инкубатори, научнотехнолошки паркови, као и научноистраживачке организације, факултети и институти.(Политика)

Go to top