Ви сте овде: HomeАктуелности2017 Јул07.08.2017. Чадеж: Одлична вест за српску економију

07.08.2017. Чадеж: Одлична вест за српску економију

„Вест да је Србија прва од 94 рангиране земље у свету по глобалном индексу гринфилд страних директних инвестиција - одлична је вест за будућност српске економије. Утолико је важнија јер иза ње стоји анализа угледног Фајненшел тајмса и јер су је прочитали менаџери највећих светских компанија који доносе одлуке где ће инвестирати свој капитал, оценио је Марко Чадеж, председник ПКС.

По речима Чадежа, чињеница да је по овом индексу којим Фајненшел тајмс већ трећу годину рангира инвестиционе дестинације у свету, наша земља привукла 12 пута више инвестиција него што се могло очекивати од привреде њене величине мерене висином бруто домаћег производа, најбоље говори о атрактивности Србије за инвеститоре из света.

„Уједно то је најбољи доказ напретка  Србије у унапређењу пословне и инвестиционе климе, свега што је премијер, сада председник Вучић са својим тимом урадио кроз јачање  макроекономске стабилности, регулаторне  реформе, олакшање услова и смањење трошкове пословања“, рекао је Чадеж.

Чадеж је подсетио да су гринфилд инвестиције у Србију, осим бољих прописа и скока на Доинг Бусинесс листи Светске банке, привукли и квалификована радна снага и одлична позиција  коју имамо као извозно тржиште.

Председник ПКС, истакао је значај другачије комуникације и наступа према страним инвеститорима који Србија данас има: од промоције земље као инвестиционе дестинације и појединачних пројеката у свету до подршке инвеститорима током припреме и реализације пројеката.

Србија, подсетио је Чадеж, тренутно са страним компанијама преговара о 53 инвестициона пројекта вредна 1,3 милијарде евра која ће омогућити отварање око 30.000 радних места. У протекле две године привукли смо, каже, половину укупних страних  директних улагања која су ушла у регион Западног Балкана, а Србија је проглашена за  пету земљу у Европи по привлачности за индустријске пројекте и шесту по броју радних места отворених захваљујући страним директним инвестицијама. (ПКС)

Go to top