Ви сте овде: HomeАктуелности2017 Јул10.08.2017. Чадеж: Заштитићемо наше извознике

10.08.2017. Чадеж: Заштитићемо наше извознике

Поводом одлуке Хрватске да драстично увећа дажбине за фитосанитарни надзор при увозу воћа и поврћа, Привредна комора Србије, заједно са коморама Македоније, БиХ и Црне Горе обратиће се хрватским властима и Бриселу, најавио је Марко Чадеж, председник ПКС.

Привредна комора Србије, заједно са коморама Македоније, Босне и Херцеговине, и Црне Горе, припрема документ који ће колико сутра упутити надлежнима у Загребу и Бриселу и указати на по привреду штетну одлуку Министарства пољопривреде Хрватске да 22 пута повећа накнаду за уверење фитосанитарне инспекције при  извозу воћа и поврћа из трећих земаља на хрватско тржиште, изјавио је Марко Чадеж, председник ПКС.

По речима Чадежа, реч је о класичној нецаринској баријери која ће погодити извознике воћа и поврћа  из Србије и региона, али и хрватске  увознике.

“Као представници привреде и компанија ових земаља, желимо да ставимо до знања шта ова мера значи, колико то кошта, и да то није у складу са принципима о којима смо  недавно  причали  и на Самиту у Трсту о  потреби отклањања нецаринских баријера, унапређењу сарадње, протока робе и капитала и стварању услова за раст економија“, објашњава Чадеж.

Битно да заштитимо наше фирме, каже Чадеж подсећајући да  из Србије у Хрватску  воће  и поврће извози  око 160  компанија из Србије и да другу  годину заредом бележимо раст  извоза ових производа. Прошле године на хрватско тржиште пласирали смо 57 одсто више воћа и поврћа него претходне и тај  тренд раста  се наставља.

Председник ПКС је рекао да је већ разговарао са председником Хрватске господарске коморе, како би се пронашла адекватна решења за новонастали проблем  који би било најбоље решити договором без додатних конфронтација.

Србија је у 2016. години извезла  у Хрватску 116 милиона евра пољопривредно-прехрамбених производа од чега је 23 милиона евра вредност извоза воћа и поврћа.
Нове цене накнада за фитосанитарно уверење су 22 пута више од досадашњих - уместо 90 куна (12 евра) Хрватска их наплаћује 2.000 куна (270 евра).(ПКС)

Go to top