Ви сте овде: HomeАктуелности2017 Јул16.08.2017. - Министарство: Додатних 170 милиона динара за преквалификацију у ИТ сектор

16.08.2017. - Министарство: Додатних 170 милиона динара за преквалификацију у ИТ сектор

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић изјавио је да то министарство до краја године планира додатних 170 милиона динара за преквалификацију у ИТ сектор.

Како је данас саопштено, захваљујући преквалификацији, путем Националне службе за запошљавање 100 људи ушло је у ИТ сектор, а министарство ће издвојити новац за оспособљавање још 900 људи.

"У овој години 1.000 особа биће преквалификовано у ИТ стручњаке. С обзиром на потребе тржишта, извесно је да ће сви потом добити посао. У буџету за 2018. годину, план нам је да поред опредељивања средстава за оспособљавање ИТ стручњака омогућимо преквалификацију и за друга занимања за које постоји тражња на тржишту рада. Тиме ћемо допринети и да стопа незапослености буде смањена", навео је Ђордђевић.

За спровођење мера активне политике запошљавања у 2017. години до сада је обезбеђено 2,8 милијарди динара, навело је министарство и додало да је стопа незапослености у Србији најмања у последњих 25 година, а Влада Србије спроводи бројне програме како би се тај тренд наставио.

Према Националној служби за запошљавање, тренутно је стопа незапослености у првом кварталу 14,6 одсто, што је 4,4 индексна поена мање у односу на исти период прошле године, са тенденцијом даљег пада.

Од јануара до јула запослило се 159.471 људи што представља повећање у односу на исти период прошле године за 3,5 одсто, навело је министарство.

Позитиван тренд повећања запослености и смањења незапослености од првог квартала 2016. до првог квартала 2017. године, одразио се и на младе од 15 до 24 године старости и то за 7,1 одсто.

Најтраженија занимања су: ИТ стручњаци, дипломирани машински и инжењери електротехнике, а када су у питању профили нижег нивоа образовања, најлакше долазе до посла продавци, возачи, кројачи и кувари, додаје се у саопштењу. Извор: Бета

Go to top