Ви сте овде: HomeАктуелности2017 Јул17.08.2017. - Агенција за реституцију: Исплата обештећења за одузету имовину почиње 2018.

17.08.2017. - Агенција за реституцију: Исплата обештећења за одузету имовину почиње 2018.

Обештећење грађана којима је после Другог светског рата одузета имовина може да почне наредне године преко обвезница чији је рок доспећа 12 година, а годишња камата два одсто, рекао је данас директор Агенције за реституцију Страхиња Секулић.

Он је за агенцију Бета рекао да је максимални износ који бивши власник може да добије 500.000 евра без обзира на тржишну вредност имовине.

"Обештећење за имовину која је одузета и не може да се врати у натури биће исплаћено у новцу преко обвезница са роком доспећа од 12 година од тренутка када буде донето решење", рекао је Секулић.

Додао је да ће износ обештећења бити мањи од вредности имовине јер ни једна држава у свету, богатија од Србије није била у могућности да грађанима исплати надокнаду у стопостотном износу.

"Агенција за реституцију утврђује која имовина не може да се врати у натури а Пореска управа ће проценити вредност имовине у складу са критеријумима преноса апсолутних права, при чему је та вредност већа од тржишне", рекао је Секулић.

Додао је да ће Влада Србије утврдити коефицијенте на основу којих ће се израчунати висина обештећења, имајући у виду да је већ законом предвиђено да за реституцију може да се из буџета издвоји максимално две милијарде евра.

"Држава Србија је обештећење од укупно две милијарде евра утврдила у складу са економским могућностима јер за више од тога нема ни новчаних ни имовинских капацитета", рекао је Секулић.

Од 76.000 захтева за повраћај имовине до сада је, према његовим речима, обрађено око 62 одсто и међу тим решењима за повраћај у натури је до сада око 1.000 решења за обештећење у новцу.

Када се утврди коефицијент исплата може да крене и ове године јер, како је рекао Секулић, средстава има у буџету.

Он је истакао да ће обештећење добити око 25 до 30 одсто градјана којима су уважени захтеви за повраћај имовине.

На питање коме ће бити исплаћена највећа обештећења, Секулић је рекао да Србија није имала богаташе који се могу поредити са данашњим али да су значајну имовину, млинове, фабрике, имале породице Теокаревић, Илић, Савчић..

Додао је да ће припадницима немачке народности у Војводини који су поднели захтев такође бити враћена имовина или ће бити обштећени.

"Пре рата у Војводини је живело 350.000 Немаца и поседовали су око 400.000 хектара земље, али нису сви поднели захтеве за повраћај имовине па је враћено 6.000 хектара", рекао је Секулић.

Додао је да је до сада у натури старим власницима враћено 3.999 пословних простора, 729 станова и 799 зграда.

То је, према његовим речима, укупно 5.527 објеката површине 391.000 квадратних метара, а у натури је враћено још и 257 хектара неизграђеног грађевинског земљишта, 4.185 хектара шума и скоро 17.000 хектара пољопривредног земљишта.

Секулић је рекао да је верским заједницама по посебном закону о реституцији из 2006. године имовина враћена у стопостотном износу.

"Православној заједници је враћено највише јер је и највећа, 57.502 хектара пољопривредне земље, 31.889 хектара шуме и око 92 хектара грађевинског земљишта", рекао је Секулић.

Верским заједницама је према његовим речима враћено и 90.189 квадратних метара пословног и стамбеног простора, као и 4.593 квадрата комбинованог стамбено-пословног простора.

Једина покретна ствар која је враћена верским заједницама је слика Уроша Предића "Портрет Михајла Пупина", која је до тада краасила просторије месне заједнице у Идвору. Извор: Бета

Go to top