Ви сте овде: HomeАктуелности2017 Јул16.10.2017. Чадеж: ово је предуслов за бржи раст и развој

16.10.2017. Чадеж: ово је предуслов за бржи раст и развој

Регионалне и европске интеграције су предуслов раста и развоја западнобалканских економија.

То је изјавио председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж у Порторожу на панел дискусији посвећеној политичким и економским перспективама интеграције Западног Балкана у ЕУ.

"Да бисмо обезбедили раст већи од четири одсто, односно увећање регионалног БДП за 15 до 17 милијарди евра... неопходно је да хармонизујемо наше прописе, инвестиционе политике и праксу, отклонимо препреке за међусобну у трговину и прилив страних улагања, ојачамо производне, извозне и људске капацитете наших компанија", оценио је Чадеж. 

Чадеж, који у Порторожу учествује у својству председавајућег Управног одбора Коморског инвестиционог форума Западнобалканске шесторке, оценио је да је најважније да се економије повежу у регионални економски простор без баријера, а пословне заједнице умреже да пред купцима из света наступају обједињеном и конкурентнијом понудом, саопштила је ПКС. 

Фокус скупа у Порторожу је на актуелним достигнућима Берлинског политичког процеса, на перспективним економским иницијативама ЕУ усмереним на регион Западног Балкана, пратећим изазовима на постизању веćе регионалне економске сарадње и интеграције. 

У саопштењу се додаје да програм дубље економске интеграције региона, чија је основа Вишегодишњи акциони план усвојен на летошњем Самиту лидера Западног Балкана у Трсту, обухвата 115 мера распоређених у четири тематске области: даљу либерализацију протока робе, услуга, људи и капитала, креирање динамичног регионалног инвестиционог простора, олакшавање регионалне мобилности кроз признавање диплома и квалификација и креирање агенде за дигиталну интеграцију региона. (B92)

Go to top