Ви сте овде: HomeАктуелности2017 Novembar13.11.2017. - Власник Бамбија и Књаза купује ланац у Румунији

13.11.2017. - Власник Бамбија и Књаза купује ланац у Румунији

Румунски регулатори дали су "зелено светло" споразуму према ком ће фонд Mid Europa Partners откупити 100 процентни удео од пољске фирме Enterprise Investors.

Реч је о лоакцијама у румунском ланцу супермаркета Profi Rom Food, piše румунски Прогресив магазин.

Британски инвестициони фонд Mid Europa Partners је власник српских компанија Имлек, Књаз Милош, Бамби, Млекара Суботица и Нишка млекара, које послују у оквиру њеног холдинга "Моји брендови".

Прогресив магазин наводи да је приватни пољски инвестициони фонд најавио у новембру 2016. споразум о продаји 100 одсто акција у Profi Rom Food трговинском ланцу Mid Europa Partnersu (MEP) за 533 милиона евра.

То је, како се наводи, највећа трансакција икада једног приватног акцијског фонда у Румунији и највећа у тамошњој индустрији малопродаје, након што је француски трговац Ošan (Aućan) преузео 20 хипермаркета румунског Реала за више од 250 милиона евра.

Mid Europa Partners је један од највећих независних приватних инцестициониох фондова који послује на тржиштима у успону средње и источне Европе, а управља средствима од око 4,3 милијарде евра, додаје се у тексту.

Пољаци су румунски Profi купили 2010. године за 66 милиона евра уз докапитализацију вредну 10 милиона евра годину дана касније.

Након преузимања, спровели су свеобухватан процес модернизације, реструктурирања и ширења румунског трговачког ланца, који је забележио невиђену експанзију отварајући по 100 продавница годишње у последње две године, тако да тренутно има 511 продајних пунктова у односу на 67 у време преузимања.

Румунски трговац је прошлу годину завршио са прометом од преко 3,5 милијарди леја (око 777 милиона евра), што је за око 38 одсто више него у претходној фискалној години, према подацима компаније. Izvor: B92

Go to top