Ви сте овде: HomeАктуелности2018 Април19.06.2018. НБС: Кредитни рејтинг Србије на ББ нивоу

19.06.2018. НБС: Кредитни рејтинг Србије на ББ нивоу

Рејтинг агенције Фич (Фитцх Ратингс) и Стандард & Поор’с оцениле су да је Србија задржала стабилне изгледе за побољшање кредитног рејтинга за дугорочно задуживање у домаћој и страној валути на нивоу ББ.

Како је сопштила Народна банка Србије, одлука агенције Стандард & Поор’с о задржавању стабилних изгледа за повећање кредитног рејтинга опредељена је "повољним изгледима за даљи привредни раст и одличним фискалним показатељима".

Агенција посебно истиче и вишегодишње очување ценовне стабилности, као и значајно поправљање спољне позиције и повећану отпорност на шокове из медјународног окружења, што је постигнуто захваљујући снажном расту извоза.

Стандард & Поор’с процењује да ће инфлација остати у границама циља од 3 ± 1,5 одсто у средњем року, као и ће дефицит текућег рачуна остати на одрживом нивоу.

Процењено је и да је банкарски сектор адекватно капитализован и ликвидан.

НБС је навела да агенција посебно указује на резултате Народне банке Србије и Владе Србије на плану смањења проблематичних кредита, чије је стање за преко 50 одсто ниже него на почетку примене стратегије за њихово решавање.

Учешће проблематичних кредита у укупним кредитима у априлу ове године износило је 8,8 одсто, што је најнижи ниво овог показатеља откад се прати, саопштила је НБС.

Када је у питању агенција Фич, НБС је саопштила да је њена одлука о потврдјивању стабилних изгледа за повећање кредитног рејтинга Србије донета на основу оцене да ће економска политика и у наредном периоду доприносити даљем унапредјењу пословног амбијента и макроекономских показатеља.

Агенција такодје процењује кретање инфлације у границама циља од 3 ± 1,5 одсто, а констатује и ценовну стабилност, одличне трендове у банкарском сектору и смањење проблематичних кредита.  

Процењује се да ће у наредним годинама Србија имати стабилан привредни раст, а као главне покретаче Фитцх Ратингс истиче раст инвестиција и извоза, као и опоравак тржишта рада, који ће резултирати растом финалне потрошње.

Када је реч о параметрима који могу утицати на одлуку о повећању кредитног рејтинга, ова агенција у први план ставља додатно убрзање привредног раста и његову одрживост у средњем року, смањење спољне неравнотеже, као и очување постигнутих фискалних резултата и даље смањење јавног дуга. (Beta)

Go to top