Ви сте овде: HomeАктуелности2018 Октобар17.10.2018. Од децембра извоз српске пшенице у Египат

17.10.2018. Од децембра извоз српске пшенице у Египат

Први контингенти српске пшенице биће извезени на тржиште Египта крајем ове или почетком 2019. године, најавио је министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Србија је недавно добила потребне фитосанитарне сертификате и стављена је на листу потенцијалних извозника у ову земљу. Египат у последњој деценији важи за највећег светског купца житарица али са том државом нисмо трговали последњих 30 година.

– Све оно о чему се причало последњих 20 или 30 година, сада постаје реалност. Очекујемо још да крајем новембра или почетком децембра, увозник обави контролу складишних капацитета – рекао је Недимовић на конференцији за новинаре са представницима Европске банке за обнову и развој (ЕБРД). Овај пројекат Министарство пољопривреде реализовало је уз подршку ФАО, ЕБРД и Удружења „Жита Србије”.

Србија ће, ове године, имати око два милиона тона пшенице за извоз. Египат, као и већина афричких држава, има ригорозне увозне стандарде. Годишње потребе за пшеницом су око 20 милиона тона а у овој економској години намерава да увезе око 12,5 милиона тона ове житарице. Од локалних произвођача Египат купује значајне количине жита за производњу субвенционисаног хлеба којим снабдева око десет милиона својих грађана.

– Египат тражи добар квалитет зрна. Кад сте највећи купац можете да тражите и најбољу робу. Наш квалитет житарица је међу прва два или три у црноморском сливу – рекао је Недимовић, додајући да је циљ Србије отварање нових тржишта која добро плаћају пољопривредне производе – у плану је извоз кукуруза у Кину и Индонезију.

– Не постоје квоте. Колико ћемо жита извести у Египат зависи искључиво од наших потенцијала и колико можемо да уговоримо са откупљивачима – рекао је министар пољопривреде, додајући да је тренутна препрека за већи извоз ка луци Констанца низак водостај Дунава, због чега такође имамо и проблем са увозом ђубрива.

Миљан Ждрале, директор агробизнис сектора за југоисточну Европу ЕБРД, рекао је да ова финансијска институција намерава да и даље подстиче развој и промоцију аграрног сектора.

– Египат је један од најважнијих увозника са тржиштем од 90 милиона људи. Добро је што смо успели да савладамо техничке препреке како бисмо омогућили извоз жита у ту земљу – рекао је Ждрале, додајући да египатски државни директорат сваке године организује годишње тендере за набавку пшенице и да ће и српски произвођачи први моћи да учествују на тим конкурсима. (Политика)

Go to top