Ви сте овде: HomeАктуелности2018 Октобар29.10.2018. Ремонтовани термокапацитети „ТЕ-КО Костолац“

29.10.2018. Ремонтовани термокапацитети „ТЕ-КО Костолац“

Урађени су класични редовни ремонти контроле и замене делова опреме, чишћење свих постројења и реконструкције уских грла на постројењима.

Овогодишња ремонтна сезона у свим термокапацитетима за производњу електричне енергије у ТЕ „Костолац А“ и ТЕ „Костолац Б“ завршена је у септембру. Према речима Ненада Марковића, директора за производњу енергије у „ТЕ-КО Костолац“, ове године је урађено све што је планирано.

− Овогодишњи ремонти реализовани су у пуном обиму на сва четири блока. Након окончања ремонта, блокови су синхронизовани на електроенергетску мрежу „Електропривреде Србије“ и од почетка сва четири блока су стабилна у раду на мрежи – истиче он.

Почетку ремонта у костолачком термосектору претходило је деталјно планирање радова, као и сложени поступци јавних набавки.

− После планирања и припрема уследила је реализација уговорених послова са усклађивањем термина због усаглашавања са рударским сектором. Све је изискивало висок степен координације са многобројнијим извођачима радова, као и службама одржавања у обе термоелектране – рекао је Марковић.

Урађени су класични редовни ремонти контроле и замене делова опреме, чишћење свих постројења и реконструкције уских грла на постројењима, који су трајали по 29 дана на блоковима А2 и Б1. На преостала два термокапацитета ове године обавлјени су ремонти који су трајали по 40 дана.

− На блоку А1, који је прошле године навршио петодеценијски радни стаж, замењен је управлјачки систем. Захвалјујући великом ангажовању свих учесника и пожртвованости, успели смо да све урадимо како смо планирали, у сарадњи са Институтом „Михајло Пупин – Аутоматика“ – додао је Марковић. Упоредо са ремонтима у костолачким термоелектранама, одвијао се и ремонт измењивачко-пумпне станице у цилју обезбеђивања оптималног функционисања система за далјинско грејање Пожаревца и Костолца, као и припадајућих населја.

− Последњих година топлификациона мрежа у овом крају се знатно проширила, захвалјујући чему је велики број индивидуалних ложишта угашен. Сваке године настојимо да обезбедимо поуздано грејање за бројне кориснике, како за приватне кориснике тако и институције попут школа и домова здравлја − рекао је Марковић.

Почетком октобра спроведене су топле пробе система за далјинско грејање. Уходавање топлификационог система протиче уобичајено. Половином октобра почела је грејна сезона, која ће трајати до пролећа наредне године.(Radio Boom 93)

Go to top